chrome firefox opera safari iexplorer

18 травня: це цікаво знати

18 травня 2011 о 00:03

Відберіть у народу все – і він усе зможе повернути, але відберіть мову, і він ніколи більше уже не створить її.
Костянтин Ушинський

18 травня за григоріанським календарем 138 день року. До кінця року залишається 227  днів.

18 травня згадують:
День пам’яті жертв депортації кримсько-татарського народу (1944)

У народі 18-того травня свої іменини відзначають Ярини. У Житії Святих про Ярину розповідається, що при народженні у неї було ім’я Пенелопа, однак коли вона досягла шлюбного віку, їй наснився ангел, який повідомив, що вона є улюбленою нареченою Ісуса Христа. Після цього Ярина перенесла немало страждань, але щоразу віра рятувала її.

Покинула цей світ Ярина 18 травня за новим стилем, і у народі здавна вважалося, що цього дня вже варто висаджувати розсаду капусти. Робили це жінки, бо вірили, якщо овочі посадить чоловік, то вони лише зацвітуть, а плодів не буде. Також цього дня спалювали траву на полях, що залишилася з минулого року.

Іменинниками 18 травня є:
Ярина, Ірина, Яків.

За церковним календарем, 18 травня вшановують великомученицю Ірину та згадують віднайдення мощей преподобного Іакова Желєзноборовського

18 травня народились:
1892 — Костянтин Піскорський, український художник-авангардист. Автор робіт «Цивілізація», «Мечі», «Тривога», «Козак», «Біла гвардія», «Небо», «Про приторк світам іншим», «Зірка опів¬нічна», «Ідол», «Планета», «Біометр життя».
«У творчості Костянтина Піскорського дивовижно переплетені символізм і футуризм, космічна безмірність і енергія вольового художнього жесту, архаїчна містика та новітній європейський раціоналізм». (Дмитро Горбачов).

18 травня святкують:
Міжнародний день музеїв

Чи знаєте ви, що:
Ніхто достеменно не знає, скільки музеїв діє в Україні! Наводяться приблизні дані. У системі Мінкульту — більше 400, у частинах Міноборони – 100, при навчальних закладах – 3500, сотні при підприємствах різної форми власності. І невідомо, скільки існує приватних музеїв — приблизно кілька тисяч. За обережними підрахунками, маємо не менше 5000 різноманітних музейних закладів, хоча деякі туристичні видання оперують цифрою у сім тисяч.

Існують в Україні і цікаві музеї, яких у світі нема – наприклад, Музей води та Музей писанки. А у 2007 році відкрився ще й такий екзотичний, як Музей історії туалету. Засновник музею Микола Богданенко понад 13 років збирав колекцію сувенірних унітазів зі всього світу. Зараз вона є найбільшою в Україні та Європі. В експозиції музею представлені як нічні горщики, відомі вже декілька століть, так і сучасні унітази з сенсорним управлінням. Також тут можна побачити мініатюрну колекцію з 300 унітазів і ознайомитися з історією виникнення туалетних кімнат.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

* На фото — Музей води у Києві

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути