chrome firefox opera safari iexplorer

20 травня: це цікаво знати

20 травня 2011 о 00:04

«Як іскра ще в тобі горить І згаснути не вспіла – Гори! Життя – єдина мить Для смерті ж – вічність ціла.»
Олександр Олесь

20 травня за григоріанським календарем 140 день року. До кінця року залишається 225  днів.

За церковним календарем, 20 травня згадують появу на небі Хреста Господнього в Єрусалимі, також вшановують мученика Акакія сотника, преподобного Нила Сорського, преподобних Іоанна Зедазнійського та його учнів.

20 травня народились:
1844 — Микола Мурашко, український художник і педагог. В 1875 році заснував приватну художню школу, яка увійшла в історію під назвою Київської рисувальної школи.
1853 — Олександр Мишуга, український оперний співак, педагог.
1879 — Борис Мартос, визначний український громадський і політичний діяч, кооператор і педагог. Голова Ради Міністрів УНР (1919).

Іменинниками 20 травня є:
Антонида, Давид, Йосип, Тадей, Стефан, Сидір.

Події 20 травня:
1875 — у Парижі 17 держав підписали Метричну конвенцію щодо впровадження єдиної метричної системи.
1961 — постановою Ради Міністрів УРСР встановлено Республіканську премію ім. Т.Г.Шевченка (нині — Національна премія України імені Тараса Шевченка)
2005 — відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі — світова прем'єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», що здобув «Золоту пальмову гілку».

20 травня святкують:
День банківських працівників України.
Всесвітній день метрології

Чи знаєте ви, що:
Між сильними коливаннями клімату і великими суспільними змінами, наприклад, великим переселенням народів, періодом розквіту Середньовіччя, чумою або війнами існує зв’язок.

Так, наприклад, за часів Стародавнього Риму клімат був переважно вологим, теплим і порівняно стабільним. Однак, під час першої кризи Західної Римської імперії з 250 року н.е. клімат став мінливіший і холодніший. Ця фаза сильних кліматичних коливань тривала понад 300 років і за часом збіглася з великим переселенням народів.

І навпаки, цілком імовірно, що зростання температури повітря та опадів з 7-го століття сприяло культурному піднесенню Середньовіччя. Безумовно, клімат вплинув на поширення чуми після 1347, а холоди, що настали під час Тридцятирічної війни на початку 16 століття, призвели до поширення і посилення голоду.

Сьогодні неможливий вихід з кліматичних проблем шляхом переміщення на інші, більш вигідні у цьому плані території. Тож головним засобом захисту від кліматичних трагедій є свідома кліматична поведінка на міжнародному та особистому рівні.

Аліна Астахова, «Рідна країна»