chrome firefox opera safari iexplorer

19 травня: це цікаво знати

19 травня 2011 о 00:02

«Всякий ідеал, щоби він був корисний, щоби був дійсною силою, мусить виходити тільки з життя, мусить звертатись до життя, кінцеву ціль покласти в житті»
Микола Євшан.

19 травня за григоріанським календарем 139 день року. До кінця року залишається 226  днів.

У народі 19 травня, вшановуючи Іова Багатостраждального, говорили: «Велика роса на Іова – до врожаю огірків.

У повчальній книзі про цього старозавітного страждальця розповідається, що Іов був благочестивим заможним чоловіком і мав семеро синів. Сатана його благочестя пояснив Богові великим багатством і запропонував випробувати Іова. У короткий строк Іов втратив все: багатство, синів та ще й захворів проказою. Однак він смиренно прийняв все, що послав йому Господь. І після цього одужав, знову став багатим, щасливим та прожив ще 140 років.

У народі ж Іова ще назвали Горошником, бо вважалося, що цього дня добре сіяти боби та горох. Також спостерігали за погодою: «Якщо вранці велика роса – на гарну погоду, немає роси – на негоду».

За церковним календарем, 19 травня вшановують правовірного Іова Багатостраждального, преподобного Іова Почаївського, преподобного Міхея Радонезького, мученика Варвара воїна.

Іменинниками 19 травня є:
Денис, Михайло.

19 травня народились:
1889 — Микола Євшан, український літературний критик, літературознавець і перекладач.

1910 — Анатолій Добровольський, український архітектор. Один за авторів проекту планування й забудови Хрещатика і прилеглих кварталів, а також Московського мосту в Києві. Головний архітектор м. Києва (1950—1955).

Події 19 травня:
2005 — на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

Чи знаєте ви, що:
Нещодавно вчені виявили важливий чинник, який впливає на довге і здорове життя. Виявляється – це друзі.

Люди, які мають велике коло друзів та знайомих, можуть стати довгожителями. Життя таких людей збільшується приблизно на 50% порівняно з тими, хто має вузьке коло соціальних контактів. Такий висновок зробили американські вчені, досліджуючи зв’язок між соціальними відносинами та смертністю. Середній вік учасників дослідження, а всього їх було більше 300 тисяч чоловік, становив 64 роки.

Між тривалістю життя людини та її соціальними відносинами існує прямий зв’язок, зокрема, тому, що друзі часто спонукають змінити ставлення до власного здоров’я. Також вдалося встановити, що міцні соціальні відносини сприяють зміцненню імунної системи людини.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути