chrome firefox opera safari iexplorer

17 травня: це цікаво знати

17 травня 2011 о 00:04

«Славні герої різних народів тому-то й є великими, що вмирали в ім’я слави цілої нації, а не окремих її клас чи груп. Великі твори тим-то й славляться, що вони об’яті чуттям неподільної любові до Вітчизни, а не до порізнених, ворогуючих між собою частин народу.»
Симон Петлюра

17 травня за григоріанським календарем 137 день року. До кінця року залишається 228  днів.

У народі 17-го травня говорили: «Якщо зацвіла горобина — це віщує врожай грибів». Також підмічали: «Якщо у травні багато дощів, то їх буде мало у вересні».

За церковним календарем, 17 травня вшановують мученицю Пелагію, преподобних Микиту, Кирила, Никифора, Климента, священномученика Еразма, Староруську ікону Божої Матері.

17 травня народились:
1879 — Симон Петлюра, український політичний та військовий діяч, голова Директорії Української Народної Республіки (1919—1920).
1908 — Леонід Первомайський (Гуревич Ілля Шльомович), український письменник. Автор творів «Сузір'я ліри», «Дикий мед» та ін.

Іменинниками 17 травня є:
Кирило, Марія, Микита, Никифор, Пелагея (Пелагія), Сільван (Силуан, Силуян), Еразм (Єразм), Мирослава, Славомір, Бруно.

17 травня святкують:
Всесвітній день електрозв’язку й інформаційного суспільства (раніше «Всесвітній день інформаційного суспільства», Міжнародний день комунікацій)

Чи знаєте ви, що:
Колись ріпу сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: в 1 кілограмі його більше мільйона. Вручну його просто не розкинути. Хоча і плювати – справа теж не проста, тому кращі «плювальники» ріпи цінувалися і шанувалися в народі.

Буряк потрапив до нас із Візантії. У давнину його відваром користувалися, як дезінфікуючим засобом і зазвичай їли і вареним, і сирим.

Капуста – овоч, що має освіту. Наприклад, цвітну капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. А броколі американці називають «капустою з університетською освітою».

Картоплю у XVIII столітті в Росії при дворі подавали, як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.

Горошок був першим овочем, закритим у консервну банку.

Огірки та помідори у XVIII столітті вважалися отруйними. Зокрема, в Англії огірки одні лікарі називали отруйним, інші – «охолоджуючим» і такими, що викликають простуду. А про помідор у книзі «Повний посібник по садівництву», яку видано в Данії у 1774 р., писалося: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». На Русі помідори довго називали «скаженими ягодами».

Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄС більше ніхто не сміє називати її овочем чи коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.

Фахівці до цих пір не вирішили, овочем чи фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав ананас в оцті, а у графа Завадовського його шинкували, як капусту, зберігали у діжках і варили з нього борщ.

Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути