chrome firefox opera safari iexplorer

20 травня: це цікаво знати

20 травня 2020 о 00:03

Як іскра ще в тобі горить

І згаснути не вспіла – 

Гори! Життя – єдина мить

Для смерті ж – вічність ціла.
Олександр Олесь

У народі 20 травня називали не інакше, як Купальниця, оскільки вважали, що вода в цей день володіла цілющими властивостями. Виставляли на вулицю відра з водою і чекали, що рідина зарядиться чудодійною сонячною енергією. Такою водою обливались самі та обливали інші.

Якщо 20 травня випадало на молодий Місяць, або дув східний, західний вітер – все це обіцяло багатий урожай. Якщо в цей день йшов дощ, то йому дуже раділи, оскільки в цьому випадку вересень обіцяв бути теплим.

За церковним календарем, 20 травня згадують появу на небі Хреста Господнього в Єрусалимі; а також вшановують мученика Акакія, сотника; преподобного Нила Сорського; преподобних Іоанна Зедазнійського та його учнів; Любецьку та Жировицьку ікони Божої Матері.

Іменинники 20 травня:
Антонида, Давид, Йосип, Тадей, Стефан, Сидір.

20 травня народились:

1844 – Микола Мурашко – український художник і педагог. В 1875 році заснував приватну художню школу, яка увійшла в історію під назвою Київської рисувальної школи.

1853 – Олександр Мишуга (Філіппі-Мішуга) – український оперний співак, педагог.

1879 – Борис Мартос – визначний український громадський і політичний діяч, кооператор і педагог. Голова Ради Міністрів УНР (1919).

1942 – Петро Скунць – український поет, перекладач. Автор збірок «Сонце в росі», «Погляд», «Верховинська пісня», «Полюси Землі», «На границі епох», «Один» та ін.

20 травня відзначають:

  • День банківських працівників України.
  •  

  • Всесвітній день метрології.
  • Всесвітній день травматолога.

Події 20 травня:

1875 – у Парижі 17 держав підписали Метричну конвенцію щодо впровадження єдиної метричної системи.

1961 – постановою Ради Міністрів УРСР встановлено Республіканську премію ім. Т.Г.Шевченка (нині – Національна премія України імені Тараса Шевченка).

1961 – за створення Української робітничо-селянської спілки Львівський обласний суд засудив Левка Лук’яненка до смертної кари, а його товаришів – до різних термінів позбавлення волі.

2005 – відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі – світова прем’єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», що здобув «Золоту пальмову гілку».

2009 – у фінальному футбольному матчі Кубку УЄФА в Стамбулі «Шахтар» (Донецьк) переграв «Вердер» (Бремен) з рахунком 2:1, ставши володарем останнього в історії Кубку УЄФА.

Чи знаєте ви, що:
Між сильними коливаннями клімату і великими суспільними змінами, наприклад, великим переселенням народів, періодом розквіту Середньовіччя, чумою або війнами існує зв’язок.

Так, наприклад, за часів Стародавнього Риму клімат був переважно вологим, теплим і порівняно стабільним. Однак, під час першої кризи Західної Римської імперії з 250 року н.е. клімат став мінливіший і холодніший. Ця фаза сильних кліматичних коливань тривала понад 300 років і за часом збіглася з великим переселенням народів.

І навпаки, цілком імовірно, що зростання температури повітря та опадів з 7-го століття сприяло культурному піднесенню Середньовіччя. Безумовно, клімат вплинув на поширення чуми після 1347, а холоди, що настали під час Тридцятирічної війни на початку 16 століття, призвели до поширення і посилення голоду.

Сьогодні неможливий вихід з кліматичних проблем шляхом переміщення на інші, більш вигідні у цьому плані території. Тож головним засобом захисту від кліматичних трагедій є свідома кліматична поведінка на міжнародному та особистому рівні.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути