chrome firefox opera safari iexplorer

23 травня: це цікаво знати

23 травня 2020 о 00:05

Хто готує себе лише на те,

щоб впрягатися до плуга,

завжди матиме погоничів.

Олена Теліга

У народі 23 травня вшановували Семена. Особливо цей день відзначали жінки. Говорили, якщо на Семена зробити купіль з трав, то хвороби оминатимуть вас цілий рік. Також цього дня годували корів жовтими квітами, щоб молоко було жовтим, тобто жирним. А зібране у день Семена масло спеціально тримали для ліків, особливо дітям. І ще цього дня дуже боялися грому і для того, щоб він не влучив в оселю, викидали з хати коцюбу, лопату й помело.

За церковним календарем 23 травня вшановують апостола Симона Зилота; святителя Симеона, єпископа Володимирського і Суздальського, в Києві, у Ближніх печерах; мучеників Алфія, Філадельфа, Кипріана, Онисима, Еразма та інших; мученика Ісихія Антіохійського; преподобну Ісидору, юродиву; блаженну Таїсію та Києво-Братську ікону Божої Матері.

Іменинники 23 травня:
Онисим, Симон, Ісидора, Таїсія, Семен.

23 травня народились:

1879 – Симон Петлюра – український політичний та військовий діяч, голова Директорії УНР (1919–1920).

1883 – Христина Литвиненко-Волторніст – українська поетеса, бандуристка. Автор збірок віршів «Широким шляхом», «Степові квіти», пісень і віршів для дітей.

1931 – Петро Балабуєв – генеральний конструктор авіаційної техніки АНТК. За його участі та під його керівництвом побудовані літаки: Ан-22 «Антей», Ан-72, Ан-74, Ан-32, Ан-28, Ан-124 «Руслан», найбільший у світі літак Ан-225 «Мрія». Герой Соціалістичної Праці. Герой України.

23 травня відзначають:

  • День морської піхоти України.

Події 23 травня:

1430 – у битві при Комп’єні бургундці полонили Жанну д’Арк, а згодом продали англійцям.

1592 – у Венеційській республіці інквізиція заарештувала Джордано Бруно, звинуваченого в єресі.

1666 – за ухвалою Православного Собору розстрижено й піддано церковному прокляттю протопопа Аввакума Петровича. Початок церковного розколу в Московському царстві.

1877 – проголошено повну незалежність Румунського князівства від Османської імперії.

1938 – убивство Євгена Коновальця агентом НКВС Павлом Судоплатовим.

1949 – у Бонні ухвалено Основний закон і проголошено створення Федеративної Республіки Німеччина.

1953 – упродовж 48 годин у Литовській РСР арештовано та депортовано майже 37 тисяч селян, що не вступили в колгоспи.

2006 – Сербія визнала результати референдуму про суверенітет Чорногорії.

Чи знаєте ви, що:

  • Підсвічування очей червоним світлом протягом 2–3 хвилин підвищує нічну чутливість зору на півгодини. Цим способом користувалися армійські розвідники, ще в Першу світову війну.
  • Уважно придивіться до сузір’я Великої Ведмедиці. Якщо біля середньої зірки, в ручці ковша ви виразно побачите маленьку зірочку, значить, ваше око володіє нормальною гостротою. Такий спосіб перевірки зору був прийнятий у стародавніх арабів.
  • Очі людини, яка працює за комп’ютером, за день перефокусовуються з екрану на папір або клавіатуру близько 20 тисяч разів.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути