chrome firefox opera safari iexplorer

13 червня: це цікаво знати

13 червня 2020 о 00:04

Чи не дивина, що один у багатстві бідний,

а інший у бідності багатий?

Григорій Сковорода

У народі 13 червня називали днем Єремія Розпрягальника, бо до цього часу закінчувалася сівба основних культур і селяни розпрягали коней та вішали козуб, з якого брали зерно для сівби. Це було обрядове народне свято. Наші пращури прислуховувались до зозулі, якщо вона в цей день кує – хороша погода буде. Також звертали увагу на росу – чим більше її ввечері, тим завтра жаркіше буде.

За церковним календарем 13 червня вшановують апостола від 70-ох Єрма; мученика Єремія; мученика Філософа та ікони Божої Матерi «Нерушима Стiна».

Іменинники 13 червня:
Лукія, Ярема, Антон, Христина.

13 червня народились:

1863 – Марія Грінченко (М. Загірня, М. Чайченко) – письменниця, перекладачка, дружина і помічниця Б. Грінченка. Авторка віршів, оповідань, повісті «В шахтах», спогадів про І. Нечуя-Левицького, В. Самійленка.

1874 – Марко Черемшина (Семанюк Іван) – український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права. Автор збірок «Карби», «Верховина» та ін.

«Етнографічних матеріалів я не збирав, бо сам був тим матеріалом, просякнувши наскрізь народними піснями та казками із самого малку. Я виріс серед співанок, та казок, та сопілок, вдихав їх в себе і віддихав ними». (Марко Черемшина)

1947 – Василь Моруга – український письменник, перекладач, журналіст. Автор поетичних збірок, документальної повісті «розкажи мені, поле», казок для малят. Тривалий час був головним редактором дитячого журналу «Барвінок».

1962 – Володимир Правик – герой-пожежник, ліквідатор аварії на ЧАЕС. Герой Радянського Союзу.

13 червня відзначають:

  • День визволення Маріуполя від російських окупантів.
  • Міжнародний день поширення інформації про альбінізм.

Події 13 червня:

922 – у Волзькій Булгарії пройшла церемонія офіційного прийняття Ісламу як державної релігії.

1782 – у Швейцарії зафіксований останній відомий випадок страти за чаклунство (страчена Ганна Гельда).

1857 – в Лондоні Герцен випустив перший номер журналу «Дзвін», першого російського опозиційного видання.

1892 – у Києві запущений для пасажирів перший в Російській імперії електричний трамвай (1 червня за ст. стилем).

1895 – у Французькій республіці пройшли перші у світі автомобільні гонки. Середня швидкість автомобілів становила 24 км/год.

1917 – проголошення «автономної України». Українська Центральна Рада заснувала Генеральний секретаріат, який призначається Радою.

1942 – президент США Франклін Рузвельт прийняв рішення про створення Управління стратегічних служб – пізніше став Центральним розвідувальним управлінням (ЦРУ) США.

1949 – університет Каліфорнії зобов’язав всіх своїх викладачів і службовців прийняти антикомуністичну клятву.

1964 – Ватикан скасував «Список заборонених книг», введений ще в 1557 році.

1971газета «Нью-Йорк Таймс» почала публікацію документів Пентагону про історію втручання США у в’єтнамську війну.

1983 – на ринок в США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою «Dynatac 8000x» виробництва компанії «Motorola» важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см.

1983 – американський космічний зонд «Піонер-10» перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи.

Чи знаєте ви що:

У результаті нового генетичного дослідження з’ясувалося, що вперше люди змогли одомашнити коней 6000 років тому, і це сталося на території, яка сьогодні належить Україні, а також частково охоплює західний Казахстан і південний схід Російської Федерації.

Після того, як тварини були приручені, вони продовжили схрещуватися з дикими кобилами, таким чином, поширюючись Азією та Європою. Саме таку думку нещодавно висловили дослідники, які опублікували результати свого дослідження на сторінках зарубіжного видання PNAS.

Дане дослідження було проведено у Кембриджському університеті. В результаті воно об’єднало дві конкуруючі між собою теорії про те, як саме вдалося одомашнити цих тварин.

Як відомо, до цих пір дана тема викликала досить гарячі дискусії серед провідних природознавців.

Як свідчать археологічні дані, людині вдалося приручити коней в західній частині євразійського степу. За словами фахівців, зазвичай тварин використовували в якості джерела м’яса і молока, а також для верхової їзди.

Щоправда, виявлені сліди кінського молока дещо не узгоджуються з раніше отриманими даними. Згідно з попередніми даними ДНК, одомашнення коней відбулося практично відразу в багатьох районах Азії та Європи.

Один з авторів дослідження доктор на ім’я Вера Вормут, що представляє Департамент зоології в Кембриджському університеті, заявила про те, що одомашнення коней відбулося саме в західній частині степів. (З сайту cikave.org.ua).

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути