chrome firefox opera safari iexplorer

22 червня: це цікаво знати

22 червня 2020 о 00:10

За мить упасти може світ,
Який творився сотні літ.
Чому добро таке повільне,
А зло – швидке, мов динаміт?
Дмитро Павличко

22 червня у народі колись вшановували Кирила, при цьому підмічали, якщо на Кирила зацвіла липа – на тепле сонячне літо і щедрий медозбір. У таку пору колись казали, що бджоли вже і в шапку можуть меду наносити, аби був взяток, адже як липа пахтить, то й бджола летить.

Також наші пращури говорили, що «на Кирила сонечко віддає землі усю свою силу». По сонцю і про погоду судили: якщо воно світить вдень ніби через оболонку – потрібно незабаром чекати на дощ.

За церковним календарем 22 червня вшановують святителя Кирила, архієпископа Олександрійського; преподобного Кирила, ігумена Білоозерського; преподобного Олександра, ігумена Куштського; мучениць Феклу, Марфу і Марію в Персії.

Іменинники 22 червня:

Кирило, Олександр, Мар’яна, Марфа.

22 червня народились:

1877 – Болеслав Яворський – український композитор, музикознавець, піаніст. Створив теорію ладового ритму (слухового тяжіння).

1882 – Микола Холодний – український ботанік, фізіолог, мікробіолог. Засновник вітчизняної школи фізіології рослин. Інститут ботаніки НАН України носить ім’я М.Холодного.

22 червня відзначаємо:

  • День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні.

Події 22 червня:

1889 – Німеччина першою в Європі ввела пенсії зі старості.

1933 – лідер комуністів України П.Постишев оголосив про масові арешти серед «буржуазної інтелігенції» України.

1941 – фашистська Німеччина напала на Радянський Союз. Початок Великої Вітчизняної війни.

1984 – у Києві радянська стрибунка у висоту Тамара Бикова встановила світовий рекорд – 2 м 5 см.

Чи знаєте ви що:

Про 22 червня

  • 22 червня 1633 року Галілео Галілей став на коліна у монастирі святої Мінерви для того, щоб відректися від своїх наукових відкриттів. Місце було обрано не випадково: саме тут у 1600 році оголосили смертельний вирок нескореному Джордано Бруно.
  • 22-го червня 1812 року Наполеон Бонапарт підписав промову до своєї армії, у якій закликав розпочати війну з Російською імперією. Три роки потому саме 22 червня 1815 року він змушений був вдруге відректися від престолу.
  • 22 червня 1940 року в Комп’єнському лісі у залізничному вагоні французький уряд підписав угоду з представниками фашистської Німеччини про поділ країни на дві зони – територію окуповану німцями і, так звану, автономну Французьку державу. Німці навіть розшукали той самий салон-вагон, у якому в 1918 році Німеччина на цьому ж місці підписала капітуляцію у Першій світовій війні.
  • 22 червня 1941 року Гітлер напав на Радянський Союз. Він не випадково обрав цю дату. З історії відомо, що Гітлер захоплювався різноманітними окультними науками. Зокрема, свастика з давніх часів вважається символом Сонця, що рухається небосхилом. Вона буває такою, що створює, і що руйнує. Звичайно, Гітлер вибрав ту, що руйнує. У день літнього сонцестояння, 22 червня, найкоротша у році ніч. Тоді, у момент нападу, якраз о 3 годині 30 хвилин, сонце з’явилося над горизонтом. Це мало символізувати Третій рейх, що, як сонце, світитиме найдовше за всю історію. Не вірив фюрер, що «хто з мечем прийде, той від нього і загине», а історія не любить, коли її уроки не засвоюють…

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути