chrome firefox opera safari iexplorer

9 червня: це цікаво знати

09 червня 2020 о 00:07

Хто не воює проти лжі,
І терпить підлості чужі,
Заходить, наче осквернитель,
В святиню власної душі.
Дмитро Павличко

У народі є приказка: «На Федору не винось із хати сміття». У цей день не підмітали в домі і не мили підлоги, щоб не накликати біду. У минулі часи в цей день слідкували за мурахами: якщо навколо мурашника багато мурашок – на гарну погоду.

За церковним календарем 9 червня вшановують священномученика Ферапонта, єпископа Сардійського; знайдення мощей преподобного Нила Столобенського; преподобного Ферапонта; перенесення мощей святителів Київських: Кипріана, Фотія та Іону; праведника Іоана Руського, сповідника; мучеників Феодору, діву, і Дидима, воїна.

Іменинники 9 червня:
Федір, Фотій, Нил, Феодора.

9 червня народились:

1878 – Іван Мар’яненко (Петлішенко) – український актор, режисер, педагог. Автор книг «Минуле українського театру», «Сцена, актори, ролі».

1888 – Олександр Яната – український агроном і ботанік. Організатор та редактор «Українського ботанічного журналу», один із засновників заповідників у Конча-Заспі та Каневі.

1930 – Володимир Войцюк – український меценат, педагог. Працюючи двірником у США, майже всі свої заощадження виділяв на меценатство: на створення кінострічок «Голод-33», «Нескорений» та «Атентат – Осіннє вбивство у Мюнхені»; пам’ятників Т. Шевченку та І. Франку тощо.

1937 – Микола Гвоздь – бандурист і диригент. Керівник Національної Капели бандуристів України з 1978 р.

9 червня відзначають:

  • День працівників текстильної і легкої промисловості.
  • Міжнародний день друзів.
  •  

  • Шавуот.

Події 9 червня:

1866 – метеорит «Княгиня» упав на Закарпатті.
1847 – російський цар Микола I підписав вирок, за яким маляр і поет Тарас Шевченко віддавався в солдати.
1988 – стрибун із жердиною Сергій Бубка у Братиславі встановив світовий рекорд – 6,05 м.
1995 – у Сочі президенти Росії і України підписали договір про розділ Чорноморського флоту.

Чи знаєте ви, що:
Про друзів наших менших

Люди, що мають удома собаку, рідше страждають від підвищеного тиску. Це ще раз підтвердили вчені Нью-Йоркського університету. За спостереженнями спеціалістів, коли людина гладить собаку, у неї уповільнюється серцевий ритм, вирівнюється дихання і зменшується напруга в м’язах. Можливо, саме тому серед господарів собак, що перенесли інфаркт, одужує 94 відсотки.

Вчені стверджують, що собаки позитивно впливають на людей завдяки своїй енергії, виключно позитивної. Так вони влаштовані: у них дуже активно проходять всі процеси в організмі. І їм обов’язково треба спілкуватися з людиною, щоб було кому віддавати енергію. Крім того, в слині собак є лізоцим – фермент, що руйнує поверхню бактеріальних клітин. Сьогодні лізоцим випускається деякими фармацевтичними фірмами як лікарський антибактеріальний препарат.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути