chrome firefox opera safari iexplorer

19 червня: це цікаво знати

19 червня 2020 о 00:06

Математика, медицина, фізика, механіка, музика зі своїми сестрами – чим глибше їх пізнаємо, тим сильніше палять серце наше голод і спрага.
Григорій Сковорода

У народі вважали, що 19 червня слід повести прополку в полі та на городі. З цього приводу навіть є приказка: «Прийшов Іларіон – дурну траву із поля вон». Наші пращури в цей день поспостерігали за комахами: якщо жуки літають вечором, можна розраховувати на хорошу погоду.

За церковним календарем 19 червня вшановують преподобного Віссариона, чудотворця Єгипетського; преподобного Іларіона Нового; святителя Іону, єпископ Великопермського; преподобного Паїсія Углицького; преподобного Іону Климецького; преподобних мучениць дів Архелаю, Феклу і Сусанну та Піменовської ікони Божої Матері.

Іменинники 19 червня:
Іларіон, Сусанна, Віссаріон, Фекла.

19 червня народились:

1867 – Євген Купчинський – український композитор, віртуоз-цитрист, диригент.

1919 – Никифор Шолуденко – гвардії старшина, командир розвідувального взводу 22-ї гвардійської танкової бригади 1-го Українського фронту. Загинув, визволяючи Київ. Герой Радянського Союзу.

1928 – Євген Шерстобитов – український кінорежисер і сценарист. На кіностудії імені О.Довженка поставив фільми «Туманність Андромеди», «Юнга зі шхуни «Колумб» та ін.

19 червня відзначають:

  • Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту.

Події 19 червня:

1819 – до Ліверпуля прибула «Саванна» – перший пароплав, який перетнув Атлантичний океан.

1862 – рабовласництво заборонено на всій території США.

1885 – з Французької республіки до Нью-Йорка доставлено подарунок – статую Свободи.

1925 – у Києві відкрилася перша у світі виставка з вивчення світових просторів.

1948 – підписано Женевську конвенцію «Про міжнародне визнання майнових та інших прав осіб, котрі перебувають у літаках».

1953 – американське подружжя Джуліус та Етель Розенберги страчені через сприяння радянській розвідці.

1968 – Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про гарантії безпеки держав, які не мають ядерної зброї.

1996 – Україна та Киргизстан підписали Договір про дружбу та співробітництво.

Чи знаєте ви, що:

Омар – тварина, яка не старіє.

У той час як люди і більшість тварин старіють, наше тіло перестає працювати належним чином: ми слабшаємо, втрачаємо репродуктивну здатність, з’являються зморшки та інші неприємності, такі тварини як омари володіють самовідновлювальним ДНК, що в принципі означає, що вони могли б жити вічно, якщо б їх так часто не виловлювали і не з’їдали, або якби вони не вмирали від хвороб і нещасних випадків.

Фермент, який має назву тіломераза, відновлює ДНК омара, дозволяючи йому жити не старіючи, і досягати величезних розмірів, як наприклад, рекордсмен Книги Рекордів Гіннеса, який важить понад 20 кг.

Цей фермент впливає на так звані «тіломери», які знаходяться на кінці хромосом і захищають хромосоми від зношування. Однак, кожен раз коли клітини діляться, тіломери скорочуються. З часом, тіломери стають дуже короткими, щоб захистити хромосоми і клітини втрачають здатність до поділу. Цей ефект вчені назвали Хейфліка. Фермент діє як розширення, відновлюючи довжину клітини і захищаючи їх.

Учені не виявили у омарів ознак старіння: ні втрати апетиту, ні змін в метаболізмі, ні зникнення репродуктивних здібностей, ні занепаду сил або здоров’я. І якщо омари і вмирають, то це, як правило, зовнішня причина.

На жаль, цей шлях до безсмертя абсолютно непридатний для людей, оскільки у людей, клітини, які переходять межу Хейфліка, як правило, стають раковими. (З сайту cikave.org.ua)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути