chrome firefox opera safari iexplorer

16 червня: це цікаво знати

16 червня 2020 о 00:06

Як хто посіє у юності, так пожне в старості.
Григорій Сковорода

У народному календарі 16 червня – день Луки Вітряника або Луки Вітряного. Цього дня за традицією лягали спати пізно, виглядаючи напрямок вітру, за яким визначали подальшу погоду літа. «Якщо на Луку південний вітер – на врожай яровини, а північно-західний – на сльотаве літо, східний – на різні хвороби. Дощ же віщує врожай грибів».

Якщо в цей день трапиться гроза – сінокіс буде поганим, бо «До Луки не везуть сіно з луки».

У народі зазначали, що з цього дня співочі пташки (крім солов’я та зозулі) закінчують співати, а Сонце йде вже тихіше. Ця народна прикмета підтверджується спостереженнями астрономів – у цей час Земля зменшує швидкість руху навколо Сонця.

За церковним календарем 16 червня вшановують мучеників Лукиліана, Клавдія, Іпатія, Павла, Діонісія і Павлу, діву; перенесення мощей благовірного царевича Димитрія з Углича до Москви; священномученика Лукіана, єпископа, Максіана, пресвітера, Юліана, диякона, Маркеліана і Сатурнина в Бельгії.

Іменинники 16 червня:
Дмитро, Клавдія, Павло, Павла, Денис, Лук’ян.

16 червня згадують:

1578 – у Львові страчено Івана Підкову – (рік народження невідомий, Брацлавщина – 1578), козацького отамана, гетьмана, молдовського господаря в 1577–1578 рр.

16 червня відзначають:

  • День Святої Трійці. П’ятидесятниця.
  • День батька (тата).
  • День медичного працівника.
  • Міжнародний день сімейних грошових переказів.

Події 16 червня:

1903 – розпочалася перша арктична експедиція Руаля Амундсена.

1925 – в Криму відкрився табір Артек.

1934 – у Харкові відкрився перший з’їзд письменників України. Створено Спілку письменників України (СПУ).

Чи знаєте ви що:

Людина є єдиною істотою на планеті, що здатна говорити, а також усвідомлювати свою неминучу смерть. Все це пояснюється особливостями нашого мозку, пише ukrhealth.net.

Мозок людини поглинає 20% добового обсягу калорій. А це значить, що чим частіше ми використовуємо мозок, тим більше він поглинає енергії і тим сильнішим є відчуття втоми. Ось чому люди інтелектуальної праці можуть втомлюватися значно швидше, ніж ті, хто виконує фізичну роботу, хоча це і здається парадоксальним.

Мозок людини на 75% складається з води. Цей факт доводить необхідність ретельного зволоження нашого організму. Однак уважність, психомоторні навички і короткострокова пам’ять також страждають, якщо в організмі людини спостерігається зневоднення хоча б на 2%.

Мозок складається переважно з жиру. 60% цього органу містить жирову тканину. Але це зовсім не дає приводу нам їсти виключно сир і вершкове масло. Однак у раціон необхідно частіше долучати поліненасичені жири, жирні кислоти Омега-3 та інші подібні корисні продукти для здоров’я мозку.

Сучасний мозок не є таким же гострим, яким він був у наших предків. Дослідження показують, що вага мозку та загальний рівень інтелекту людини з часів XIX століття до сьогоднішнього дня знизився, незважаючи на прогрес технологій.

Прийом алкоголю перешкоджає формуванню спогадів у мозку. Чи прокидалися ви коли-небудь після вечірки і виявляли, що ви майже нічого не пам’ятаєте з подій минулої ночі? Це пов’язано з тим, що мозок не формує спогадів у стані сильного алкогольного сп’яніння.

У людини є «другий мозок», який розташований всередині тонкого кишківника. Вчені виявили мільйон нейронів в цій частині тіла, які виробляють «щасливий» гормон серотонін. Ось чому від смачної і солодкої їжі нам часом стає так добре на душі.

«Рідна країна»

»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути