chrome firefox opera safari iexplorer

24 червня: це цікаво знати

24 червня 2020 о 00:04

Любити ближнього – це найважливіша з людських наук, вона вистраждана людством.
Олесь Гончар

«Варфоломій та Варнава дня украли, а ночі доточили», – кажуть про 24 червня у народі, адже вважалося, що з цього часу день починає коротшати, а ніч довшати.

А ще колись після 24 червня починали готуватися до жнив і спостерігали, якщо під час дощу похолодало – погода зміниться на краще, а також, якщо хмари змінюють колір – зміниться й погода.

За церковним календарем 24 червня   християни, які живуть за західною традицією святкують Різдво Іоанна Хрестителя, або Івана Предтечі. Також в цей день вшановують Апостолів Варфоломія та Варнаву; преподобного Варнаву Ветлузького; перенесення мощей преподобного Єфрема Новоторзького та ікону Божої Матері «Достойно є» («Милуюча»).

Іменинники 24 червня:

Юхим, Варфоломій, Варвара, Єфрем.

24 червня народились:

1860 – Феофіл Яновський – український лікар-терапевт, один з засновників Київської терапевтичної школи. За його ініціативою на Київщині і в інших регіонах засновано багато протитуберкульозних закладів санаторного типу. Національний інститут фтизіатрії та пульмонології носить ім’я Ф.Г.Яновського.

1873 – Іван Стешенко – український літературознавець, письменник.

1899 – Іван Твердохліб – український актор театру і кіно. Ролі: Оврам («Патетична соната»), Череви («Сорочинський ярмарок»), Павло («Коліївщина»), Іван («Дорогою ціною») та ін.

1913 – Василь Будник – український учений у галузі ракетобудування та космічної техніки. Розробник перших балістичних ракет, один із засновників конструкторського бюро «Південне». Герой Соціалістичної Праці. Академік НАН України.

Події 24 червня:

1886 – в Одесі відкрилася друга в світі бактеріологічна станція.

1917 – у Києві на вщерть заповненій Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні.

1934 – столиця України перенесена з Харкова до Києва.

1941 – у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи «з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента».

2011 – у Печерському районному суді Києва почався суд над Юлією Тимошенко у справі про укладення газового контракту з Росією 2009 року.

Чи знаєте ви, що:

Про наукові міфи, що користуються популярністю

Мозок людини працює тільки на 10%. – Брехня
Ця помилка існує вже майже сторіччя. На щастя, а, може, і на жаль, це не так. Дані магнітно-резонансних досліджень мозку наочно демонструють, що велика частина кори головного мозку активно задіяна в житті людини. Працює наша голова, навіть коли ми спимо. Отже, вірити в обіцянки про те, що в майбутньому людина зможе використовувати мозок повністю і тоді наступить щастя всім і відразу, не варто.

Зростання клітин мозку у дорослих припиняється. – Брехня
Хоча найактивніше мозок людини росте і проходить основні стадії формування саме в ранньому віці, ділення клітин не припиняється й у дорослих. Дослідження показують, що нейрони успішно ростуть і змінюються до самої смерті. Отже, нерви відновлюються, і шанси порозумнішати є у всіх.

З’їсти булочку з макоммайже те ж саме, що й палити опіум. – Майже правда
Як не дивно, в цьому твердженні є частка істини. Хоча від булочки з маком ви не відчуватимете наркотичної ейфорії, яку відчувають курці опіуму, проблеми з наркоконтролем можуть виникнути. Якщо через деякий час після того, як людина з’їсть дві булочки з маком, узяти у неї кров на аналіз, то тест на опіати, швидше за все, буде позитивним.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути