chrome firefox opera safari iexplorer

Україною розповсюджується кір

14 червня 2017 о 17:00

Кір поширився на 15 областей України. Найбільше випадків захворювання в Івано-Франківській та Одеській області, пише Gazeta.ua з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я.

В країні зареєстровані 735 випадків захворювання на кір, 392 з них — в Івано-Франківській області, 267 — Одеській. 536 хворих — чоловіки.

Також фіксують випадки в Тернопільській області, Дніпропетровській, Вінницькій, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській, Київській, Хмельницькій, Кіровоградській, Донецькій, Житомирській і Черкаській областях.

У групі ризику — діти 4–9 років і дорослі від 30 до 50 років.

Хвороба супроводжується болем у м'язах, високою температурою, червоним висипом на шкірі. Інфекція може давати симптоми, подібні до застуди чи грипу. Проте від кору в роті з'являються плями, подібні на манну крупу. За кілька днів — висипи на тілі. Очі сльозяться, світло спричиняє подразнення. Бувають галюцинації. Складно дихати, їсти й пити. Три-чотири дні людина може не знати, що хвора.

Епідемія кору виникає раз на п'ять років. Ця вірусна інфекція розповсюджується блискавично, бо передається повітряно-крапельним шляхом. Останній спалах кору був п'ять років тому — після футбольного чемпіонату Євро-2012. Раніше їх фіксували 2001-го та 2006-го.

«Лікування кору таке ж, як і грипу. ­Серед небезпечних ускладнень енцефаліт — запалення мозкових оболонок. Він призводить до ­інвалідності. Також можуть виникати проблеми з серцем, нирками, нервовою системою. Іноді спричиняє сліпоту. Найкращий спосіб запобігти кору — щеплення. Дітям його роблять двічі: у рік і в 6 років. Лише вакцинація зменшує кількість ускладнень і летальних випадків», — говорить Федір Лапій, 44 роки, головний дитячий імунолог Києва.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути