chrome firefox opera safari iexplorer

У 6 регіонах України зросли показники захворюваності на кір

03 лютого 2017 о 16:27

В Україні спостерігаються ознаки наростання епідемічного процесу з кору після попереднього епідемічного спаду, що тривав з 2013 року.

Як повідомили УНІАН у Центрі з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України, на тлі загального зниження захворюваності у 2016 році зареєстровано 102 випадки кору у 10 регіонах.

У 6 регіонах спостерігався зростання показників захворюваності на кір: Івано-Франківській (78 випадків), Одеській (6 випадків), Львівській (5 випадків), Чернівецькій (3 випадків), Дніпропетровській (2 випадки), Кіровоградській (1 випадок).

Перебіг епідемічного процесу в окремих регіонах супроводжувався спалахами та груповими захворюваннями. П’ять спалахів кору у період з вересня 2016 по січень 2017 року зареєстровані у Надвірнянському районі Івано-Франківської області, під час яких захворіла всього 41 особа. З них три спалахи було зареєстровано у загальноосвітніх школах, а саме у 2-х школах смт. Делятин та 1-й — м. Надвірна.

Інші два спалахи кору — сімейні вогнища у смт. Делятин. Сімейний осередок кору зареєстроване у серпні 2016 року у м. Одесі, де захворіло 3-є дітей. Дві дитини відвідували ДДЗ № 121, третя дитина школяр 4 класу, перебув на літніх канікулах. Всі троє дітей виявились не щеплені проти кору через відмову батьків. У 2016 році від кору помер 1 дорослий (Дніпропетровська обл.).

Згідно узагальнених даних за 2016 рік, на кір в Україні хворіли переважно не щеплені особи (37), особи з відсутніми даними про щеплення (11) та лише з однією вакцинацією без ревакцинації (26), разом 74 особи, що становить 72,5% від усіх захворілих 102 осіб.

Із 102 випадків кору 58 (56,8%) становили діти раннього, молодшого та середнього віку, з них 50 (86,0%) не щеплені згідно з Календарем, 5 дітей (8,6%) з невідомими даними про щеплення. Решта 27 дітей старшого віку та підлітків, 17 дорослих – зі зниженим імунним статусом.

Все вище зазначене є сигнальними ознаками наближення чергового епідемічного підйому кору в Україні на фоні низького рівня охоплення профілактичними щепленнями, що спостерігається в останні роки.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути