chrome firefox opera safari iexplorer

11 липня: це цікаво знати

11 липня 2020 о 00:05

Глупiсть тисячi нерозумних живописцiв не може примусити нас зневажати живописне мистецтво, а научає, що ця наука многотрудна, i тiльки дехто з величезної кiлькостi любителiв її осягає.
Григорій Сковорода

Зазвичай напередодні Петрового дня молоді не варто було рано лягати спати – прийнято було веселитися до ранку. У народі 11 липня співали пісні, водили хороводи, танцювали, брали участь у різних іграх і забавах.

З цього дня вже починали копати ранню картоплю. У минулі часи помітили, що напередодні Петрового дня (12 липня) сонце незвичайно горіло, розливалось фарбами. Існував звичай слухати зозулю: якщо вона переставала кувати – зима рано прийде.

11 липня намагалися збирати кропиву, оскільки вважали, то після цього дня вона втратить свої цілющі властивості. В народі вірили, що полотно, яке можна виткати з кропиви, допоможе подолати болі в попереку. З кропиви готували не лише лікарські препарати, а й смачні страви на кожен день. Молоді дівчата саме настоєм кропиви зміцнювали волосся.

За церковним календарем 11 липня вшановують перенесення мощей мучеників, безсрібників та чудотворців Кіра та Іоана; преподобних Сергія і Германа, чудотворців; преподобного Ксенофонта Робейського; преподобного Павла, лікаря.

Іменинники 11 липня:
Іван, Сергій, Павло, Герман, Ксенофонт.

11 липня народились:

1856 – Петро Левченко – український живописець-пейзажист, графік, майстер інтер’єрних композицій («Глухомань», «Вечір. Сльота», «На Харківщині», «Водний млин»).

1879 – Степан Колесников – український живописець. Зробив значний внесок у розвиток західного мистецтва. Картини «Весна», «На кладці», «Напровесні».

1939 – Борис Нечерда – український поет-шістдесятник. Лауреат Шевченківської премії.

11 липня відзначають:

  • Всесвітній день народонаселення.
  • Всесвітній день шоколаду.

Події 11 липня:

1925 — у Львові засновано Українське національно-демократичне об’єднання.

1941 – почалася героїчна оборона Києва, яка тривала 71 день (до 19 вересня 1941).

1944 – засновано Українську Головну Визвольну Раду – політичний провід УПА.

1984 – «За ворожі щодо Радянського Союзу дії» позбавлено радянського громадянства режисера Юрія Любимова.

2014 – в результаті ракетного обстрілу з Росії в районі Зеленопілля загинуло 36 українських військових.

Чи знаєте ви, що:

Шоколад вважався виключно чоловічим напоєм через його гіркоту. Індійці, винахідники першого шоколадного напою, вживали його у рідкому стані, а саме – змішували мелені й обсмажені какао-боби з водою, а пізніше доповнювали цю суміш перцем чилі. Цей напій нагадував швидше пиво і пили його виключно на свята. Шоколадний напій називали «чоколатль» (одні вчені вважають, що це означало «солодка вода», а інші ж – «гірка»).

Перший солодкий шоколад – молочний – з’явився на початку 19 сторіччя внаслідок змішування какао зі згущеним молоком. А після того, як у 1828 році швейцарець Деніел Пітер за допомогою гідравлічного пресу перетворив какао-боби в масло, люди скуштували перші шоколадні плитки, до складу яких входило кавове масло і цукор.

Церква довго вирішувала, чи можна під час посту вживати напій, що приносить задоволення людям. Однак проблема зникла після того, як Папа Римський у 1569 році ковтнув гарячого шоколаду і переповнений емоціями вигукнув: «Під час посту пити шоколад можна. Хіба така гидота може приносити комусь задоволення!».

«Рідна країна»

 

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути