chrome firefox opera safari iexplorer

15 вересня: це цікаво знати

15 вересня 2019 о 09:23

Бери, бери скорійш назад

Твоє ледаче слово,

Коли одваживсь нам сказать:

Забудьте рідну мову!

Михайло Максимович

На календарі вже середина вересня – день, коли у народі підмічали: якщо гуси летять високо, журавлі – неквапно, стиха курличучи, а лебеді пізно збираються до відльоту – чекай тривалої, нехолодної осені.

У народі 15 вересня вшановували Маманта-вівчарика, покровителя овець і кіз. Цього дня худобу не вигонили вранці на пасовисько, бо боялися, що може трапитися біда. Також цього дня прибирали та утеплювали хліви, сараї, готуючись до холодного сезону. Після закінчення робіт хлів треба було обов’язково обкурити вереском – травою, яка відганяє злих духів.

15 вересня починалися гуляння. Цього дня хлопців не навантажували ніякою роботою. У цей день люди ходили в гості, влаштовували жартівливі бійки і бенкети.

Щодо погоди, то підмічали: якщо захід сонця червоний, невдовзі варто очікувати морозів.

За церковним календарем 15 вересня вшановують мученика Маманта, батька його Феодота і матері Руфіни; преподобного Іоана, постника, патріарха Царгородського; преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських та мучеників 3628 в Нікомидії.

Іменинники 15 вересня:

Олексій, Іван, Федот, Антон, Руфіна.

15 вересня народились:

1804 – Михайло Максимович – український історик, філолог, етнограф, ботанік, поет, перший ректор Київського національного університету ім.Тараса Шевченка.

1877 – Олена Кульчицька – український живописець і графік, педагог. Народний художник України. Автор картин «Діти на леваді», «Жнива», «Бабуля», «Діти з свічками», серії акварелей, офортів, гравюр на дереві, ілюстрацій до творів М. Коцюбинського, І. Франка та ін.

15 вересня відзначають:

  • День працівника лісу.
  • Всесвітній день боротьби з лімфомами.
  • Міжнародний день демократії.

Події 15 вересня:

1893 – у Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» – перше україномовне видання в США.

1916 – уперше в історії під час бойових дій були застосовані танки.

1922 – у Києві відкрито театр імені Марії Заньковецької (нині – Львівський академічний театр імені Марії Заньковецької).

1928 – під час дослідження властивостей грибка пліснявки, що вкривав культури стафілококів, мікробіолог Александер Флемінг виділив антибактеріальну речовину, котру назвав пеніциліном.

1941 – у Берліні ув’язнено Степана Бандеру та Ярослава Стецька.

1944 – у Києві відкрито оновлений Державний музей західного і східного мистецтв (нині – Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).

1971 – у Ванкувері створено екологічну організацію «Грінпіс». Перша акція – протест проти американських ядерних випробувань біля Аляски.

1991 – у Києві на Софійській площі відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежності України.

1991 – Верховна Рада України скасувала ухвалу Севастопольської міської ради про російський статус міста.

1997 – зареєстровано домен Google.com

2008 – початок Світової фінансової кризи.

Чи знаєте ви, що:

Михайло Максимович пожертвував блискучою кар’єрою академічного ботаніка в аристократичній Москві заради омріяної «київської старовини» – посади першого ректора новоствореного університету Святого Володимира.

Те ж саме зробив Тарас Шевченко, обравши непевну долю поета, маючи до вибору і богемне життя модного столичного маляра. В обох випадках це був болючий вибір, але вибір усвідомлений.

Характерно, що Максимович у своїй «другій» долі став фундатором українського наукового дискурсу, а Шевченко здійснив місію пророка української національної свідомості. Не дивно, що вони товаришували.

«Рідна країна»

Розділи: Календар