chrome firefox opera safari iexplorer

25 вересня: це цікаво знати

25 вересня 2019 о 00:03

Не забороняй глупому глупство чинити, то й не уподібнишся до нього.
Данило Заточник

За народним календарем 25 вересня – день Артамона-Змійовика. Змії від цього часу починають ховатися під землю на зиму. Тому людям не рекомендувалось ходити до лісу, щоб не зустріти гадів, які повзли до місць зимівки. Цей день вважався важливим для мисливців, які востаннє 25 вересня в цьому році могли вполювати якусь здобич. Адже життя в лісі починало впадати у зимову сплячку.

За церковним календарем 25 вересня відзначають віддання свята Різдва Пресвятої Богородиці та вшановують священномученика Автонома, єпископа Італійського; перенесення мощей праведника Симона Верхотурського; преподобного Вассіана Тиксненського; мученика Юліана і з ним 40 мучеників; мученика Феодора Олександрійського; священномученика Корнута, єпископа Нікомидійського.

Іменинники 25 вересня:

Юліан, Федір, Автоном, Семен.

25 вересня народились:

1932 – Анатолій Солов’яненко – всесвітньо відомий український співак, громадський діяч. Герой України (посмертно). У репертуарі А.Солов’яненка 17 оперних партій, безліч арій, романсів, народних пісень.

1938 – Ігор Ґерета – український археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач і громадсько-політичний діяч. Організатор і директор Інституту національного відродження України (від 1991; нині носить його ім’я).

Події 25 вересня:

1789 – генерал Хосе де Рібас завоював османську фортецю Хаджи-Бей (майбутню Одесу).

1789 – Конгрес Сполучених Штатів підтримав 10 поправок до Конституції, які увійшли в історію як Білль про права.

1818 – англійський лікар Джеймс Бландел провів першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини.

1914 – бойове хрещення загону Українських січових стрільців Семенюка біля Сяноку.

1932 – іспанській Каталонії була надана автономія з правом мати власний прапор, державну мову і парламент.

1989 – Верховна Рада Литви оголосила приєднання республіки до СРСР в 1940 році незаконним.

1992 – відкрито канал Рейн–Майн–Дунай, який з’єднав Чорне та Північне моря.

Чи знаєте ви, що:

Першим учителем Анатолія Солов’яненка був соліст Донецького театру опери та балету Олександр Коробейченко. Саме він роздивився у студенті Донецького політтеху майбутнього відомого тенора. Після одного зі студентських концертів 18-річний юнак Солов’яненко отримав запрошення вчитися професійно співати.

«З тебе може щось вийти за умови, що будемо важко і багато працювати», – сказав тоді Коробейченко. І Солов’яненко працював – важко і багато протягом десяти років.

На Сході говорять: «Важко знайти гарного вчителя, однак гарного учня знайти ще важче». Тандем Коробейченко – Солов’яненко був унікальним. Олександр Коробейченко, крім того, що був гарним вчителем і талановитим співаком, сам шив костюми для спектаклів, ремонтував взуття, робив біжутерію для всієї театральної трупи. Практично на всіх сценах світу (крім Метрополітен-опера у Нью- Йорку) Анатолій Солов’яненко виконував свою відому партію Герцога в опері Джузеппе Верді «Риголетто» у костюмах, власноруч зшитих його вчителем.

Все життя у Солов’яненка зберігався зошит з назвою «Що потрібно знати, щоб гарно співати», куди він вписував найголовніше після кожного уроку з майстром. За десять років від свого педагога Анатолій Солов’яненко отримав рівно 1000 уроків. Це допомогло здійснити його мрію. Він став не лише всесвітньовідомим тенором – він став улюбленим народним співаком.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути