chrome firefox opera safari iexplorer

23 листопада: це цікаво знати

23 листопада 2020 о 00:05

«Синіє темний вечір. Листопад.
Табун вітрів заводить в тихий сад.
І припинає на ремінні віжки,
І жолобами ставить їм доріжки
З черленою листвою.
А до грив
Вплітає верес із осінніх нив…»
Андрій Малишко

У народі 23 листопада була широко поширена традиція вирушати зранку до церкви і приносити з собою хліб із сіллю для того, щоб їх освятити. Потім ними годували домашню худобу, і, згідно з віруваннями, домашні тварини після цього не хворіли і легше переживали зиму. До речі, традиція ця була настільки актуальна і любима народом, що навіть здійснюючи покупку худоби в цей день, чоловік міг вимагати у продавця на додачу шматок хліба і сіллю.

До цього моменту на річках вже встановлювався лід, але він був досить тонким і ламким. Правда, говорили, що після Ераста настають справжні морози. Без особливої потреби з дому не виходили, вечорами топили піч і збиралися всією родиною за якою-небудь роботою. Цього дня вважалося небажаним вирушати в далеку дорогу.

Спостерігаючи за погодою, підмічали: «Ераст на все гаразд: і на холод, і на заметіль». Іній на деревах передвіщав мороз, а туман – тепло. Однак, якщо у цей день на деревах іній лежав зранку, то до самого Введення (4 грудня) морози будуть змінюватися відлигою.

За церковним календарем 23 листопада вшановують апостолів від 70-ох: Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Куарта (Кварта) і Тертія; мученика Ореста, лікаря; священомученика Милія, єпископа Персидського, і двох учнів його; преподобного Феостирикта, що в Символах; мученика Константина, князя Грузинського; колесування великомученика Георгія.

Іменинники 23 листопада:

Орест, Костянтин, Георгій, Родіон, Прокіп.

Ім’я Орест має давньогрецьке походження і означає «горець, дикун». Чоловіки з цим ім’ям зовнішньо схожі на маму. У школи вчаться непогано, старанні. Люблять тварин, особливо бездомних. Орести лагідні, однак наполегливо йдуть до мети і борються проти будь-якої несправедливості. Комунікабельні, мають багато друзів, люблять природу.

23 листопада народились:

1823 – Микола Бунге – видатний український учений і російський державний діяч, один з фундаторів Київської політекономічної школи; професор, ректор Київського університету. Голова Кабінету Міністрів Російської імперії (1887–1895). Домігся скасування подушної податі з селян, покращення умов праці робітників. Сприяв розвитку вугільної та залізорудної промисловості України.

1903 – Олександр Івченко – авіаконструктор, керівник розробки поршневих, пізніше турбореактивних двигунів для багатьох типів літаків, в т. ч. і літаків Як-40 і Ан-24. 1959 р. створив і очолив самостійне дослідне підприємство – Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес», з 1963 – його генеральний конструктор.

23 листопада відзначають:

  • День без покупок.
  • Чорна п’ятниця.

Події 23 листопада:

1708 – російська православна церква піддала анафемі одного з найосвіченіших людей свого часу, гетьмана Івана Мазепу за зраду Петру І. Ця анафема знята лише у 2018 р.

1938 – Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехо-Словаччини.

1963 – в Далласі сталося одне з найгучніших вбивств ХХ століття. Лі Харві Освальд застрелив президента США Джона Фіцджеральда Кеннеді.

2007 – почала роботу Верховна Рада України 6-го скликання, обрана після дострокового розпуску ВРУ 5-го скликання.

Чи знаєте ви, що:

Про хустку
Хустка віддавна слугувала не лише головним убором жінок та дівчат, але й оберегом. Використовувалася у різних обрядах. Зокрема, під час сватання дівчина перев’язувала нею руку парубкові на знак згоди.

Коли козак вирушав у дорогу, кохана дарувала йому хустку на знак вірності. Хустка повинна була оберігати його від усіх напастей. Якщо він гинув, хусткою йому вкривали обличчя.

Коли ж козака ховали з військовими почестями, тіло його вкривали китайкою, а вишиту хустину стелили на осідланого коня, як оберіг роду, який не повинен мати переводу.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути