chrome firefox opera safari iexplorer

17 січня: це цікаво знати

17 січня 2021 о 00:29

«Нам треба стояти… ногами на нашій землі, головою бути в Європі, а руками обхоплювати якнайширше справи української нації.»
Іван Труш

У народі 17 січня колись починали готуватися до Надвечір’я Богоявлення. На Закарпатті жінки замішували борошно і ним на дверях та одвірках робили хрести, щоб «упирі та всіляка нечисть не мали сили». У гірських та лісових районах цього дня намагалися не згадувати вовків аби вони не напали на отару, а також спостерігали за погодою. Ясний день на Феоктиста віщує весняну повінь.

Зосим Пустельник, який жив у IV ст., у народі вважався покровителем бджіл. Про бджіл говорить і прикмета цього дня: якщо у цей день сніг на деревах гілки гне – літом бджоли роїтися будуть. А якщо на небі немає хмар при сильному морозі, то морозна погода буде стояти і надалі і не скоро  відступить.

За церковним календарем 17 січня вшановують Собор 70­ох апостолів: Якова, брата Господнього, Марка і Луки, євангелистів, Клеопи, Симеона, Варнави, Іосії, званого Юстом, Фадея, Ананія, Стефана, Филипа, Прохора, Никанора, Тимона, Пармена, Тимофія, Тита, Филимона, Онисима, Єпафраса, Архипа, Сили, Силуана, Крискента, Криспа, Єпенета, Андроніка, Стахія, Амплія, Урвана, Наркиса, Апелія, Аристовула, Родіона (Іродіона), Агава, Руфа, Асинкрита, Флегонта, Єрма, Патрова, Єрмія, Ліна, Гайя, Філолога, Лукія, Ясона, Сосипатра, Олімпа (Олімпана), Тертія, Ераста, Куарта, Євода, Онисифора, Климента, Сосфена, Аполлоса, Тихика, Єпафродита, Карпа, Кондрата, Марка, сина Варнави, Зіни, законника, Аристарха, Пуда, Трофима, Марка, Артеми, Акили, Фортуната, Ахаїка. Діонісія Ареопагіта і Симеона Нігера; преподобного Феоктиста, ігумена Кукума Сикелійського; святителя Євстафія І, архієпископа Сербського; преподобного Ахилу, диякона, Києво­Печерського; пресвятого мученика Зосиму і мученика Афанасія.

Іменинники 17 січня:
Артем, Денис, Архип, Панас, Танасій, Афанасій, Остап, Зосим.

17 січня народились:

1869 – Іван Труш – український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу, портретист, мистецький критик і організатор мистецького життя на Галичині. Автор понад 350 портретів видатних діячів української культури (у т. ч. І. Франка, Лесі Українки), пейзажних циклів «Із життя пнів і дерев», «Луки і поля» тощо.

1907 – Григорій Китастий – український композитор, диригент, бандурист. Організатор і очільник Капели бандуристів ім. Т. Шевченка у Києві, Першого ансамблю бандуристів Об’єднання демократичної української молоді у США.

1908 – Григорій Синиця – художник, митець-новатор, який започаткував новий напрям у сучасному монументальному живописі – «українську колористичну школу». Автор нової техніки «Флоромозаїка».

17 січня відзначають:

  • День дітей-винахідників.

Події 17 січня:

1921 – у Відні створений Український вільний університет, незабаром переведений у Прагу.

Чи знаєте Ви, що:

  • Серед людей, які друкують шлюбні оголошення, 35 відсотків уже одружені.
  • Якби реальна жінка мала пропорції ляльки Барбі, вона пересувалася б лише на чотирьох кінцівках.
  • В оригіналі відомий роман «Віднесені вітром» називався «Бе-бе – чорна вівця».
  • У Древньому Римі лікареві відрізали руки, якщо пацієнт вмирав під час операції.

«Рідна країна»

 

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути