chrome firefox opera safari iexplorer

21 січня: це цікаво знати

21 січня 2021 о 00:02

«У літописців є найстрашніша зброя – замовчування.»
Павло Загребельний

У народі 21 січня називається днем Опанаса, Пів-Івана, або останнім Різдвяним днем. Його святкують переважно жінки, бо кажуть, що «Пів-Івана полоще ложки». Цей день ще називали «виряджанням» або «проганянням свят».

Якщо 21 січня вітер був зі сходу, літо мало бути холодним і дощовим, а з півдня – спекотним і грозовим.

За церковним календарем 21 січня вшановують преподобних Георгія Хозевіта та Еміліана, сповідника; преподобну Домніку; преподобного Григорія, чудотворця Києво­Печерського, в Ближніх печерах; преподобного Григорія, затворника Києво­Печерського, в Дальніх печерах; священномученика Ісидора, пресвітера, та з ним 72­ох, що в Юр’єві Ліфляндському постраждали; преподобного Паїсія Углицького; священномученика Картерія, пресвітера Кесарії Каппадокійської; мучеників Феофіла, диякона, та Елладія; мучеників Юліана, Келсія, Антонія, Анастасія, мучениць Василісу і Маріонилу, сімох отроків та 20­ох воїнів; преподобного Іллю Єгипетського.

Іменинники 21 січня:
Григорій, Євген, Василина, Домна, Юліан, Сидір, Антон, Агнеса.

21 січня народились:

1913 – Григорій Нудьга – український літературознавець, фольклорист, критик. Досліджував, зокрема, літературу передошевченківської доби, походження українських пісень.

21 січня святкують:

  • Міжнародний день обіймів.
  • Події 21 січня:
  • 1919 – відбулися Закарпатські всенародні збори, де було ухвалене рішення щодо возз’єднання Закарпаття з Україною.
    1978 – Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації України.

Чи знаєте ви, що:

Міжнародний день обіймів – одне із найбільш незвичайних свят, яке відзначають у світі. Згідно з традицією, в цей день стиснути у дружніх обіймах можна навіть незнайомих людей.

Свято з’явилося в 70-х роках XX століття в студентському середовищі західноєвропейської молоді. Саме в цей день хлопці й дівчата обнімали один одного без усякого інтимного підґрунтя.

На думку вчених, одне додаткове обіймання тривалістю 20 секунд допомагає людині почувати себе більш щасливою, а діти, яких обнімають щодня, розвиваються швидше своїх однолітків.

Існують й інші наукові обґрунтування корисності обіймів: дружелюбні дотики підвищують імунітет, стимулюють центральну нервову систему, підвищують рівень гемоглобіну в крові, а також іншого гормону – окситоцину, що викликає доброзичливу прихильність до інших людей.

Вірджинія Сатир, всесвітньо відомий американський психолог дослідила: «Нам потрібно до чотирьох обіймів в день для виживання. Нам потрібно до восьми обіймів у день для підтримки. Нам потрібно до дванадцяти обіймів у день для росту».

Обійми набагато корисніше, ніж може здатися на перший погляд. Вони сприяють нормалізації як фізичного, так і психічного стану людини.

У клінічній психології існує навіть цілий розділ, присвячений цьому питанню. Учені й психологи, провівши ряд досліджень, з’ясували:

  • У процесі обіймів в організмі виділяється більше ендорфінів – речовин, які знімають біль і викликають почуття ейфорії. У зв’язку з цим, обійми також стимулюють імунну систему людини.
  • Діти, яких багато обіймали батьки, мають краще здоров’я й стійкішу психіку. Нестача обіймів може призвести до того, що дитина виросте емоційно холодною, нездатною любити.
  • Суспільства, де люди схильні до прояву емоцій, у тому числі й до обіймів, більш дружелюбні й терпимі.
  • Обійми допомагають людині відчути себе захищеним, улюбленим, необхідним, знижують тривожність.
  • Вони приносять психологічне й фізичне задоволення.

Уже підраховано: найбільш щедрі на цей дружній жест – європейці, а найбільш скупі – англійці й американці. У той час, як європейці торкаються один одного при зустрічі, в середньому, 100 разів за годину, американці – усього лише 2 або 3 рази.

«Рідна країна»

 

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути