chrome firefox opera safari iexplorer

25 січня: це цікаво знати

25 січня 2011 о 00:01

Зроби сьогодні те, що збираєшся зробити завтра; скажи завтра те, що хочеш сказати сьогодні.
Казимеж Тетмайєр

25 січня за григоріанським календарем 25 день року. До кінця року залишається 340 днів.

За церковним календарем 25 січня вшановують мученицю Тетяну, святителя Саву, преподобного Мартиніана, мученика Мертія, мученика Петра, преподобну Євпраксію та ікони Божої Матері «Акафістна» і «Млекоживителька».

У народі 25-того січня вітають жінок на ім’я Тетяна. Походження цього свята має декілька версій, і однією з них є історія про великомученицю на честь, якої і відзначається Тетянин день. Ім’я Тетяна з латинської перекладається, як володарка. І відповідаючи своєму імені, Тетяни здебільшого є людьми цілеспрямованими, справедливими та вірними своєму слову. Всім Тетянам у День вшанування їхнього Ангела варто посповідатися та причаститися.

За народним повір’ям, якщо у Тетянин день вигляне сонце, то рано прилетять птахи з вирію, а якщо сніжно, то дощитиме влітку.

Іменинники 25 січня:
Тетяни, Галактіони, Евпраксії, Мартиніани, Мертії, Петри. Сави.

25 січня народились:
1872 — Микола Скрипник, український політичний і державний діяч;
1883 — Дмитро Григорович, український авіаконструктор, творець першого гідроплану.

Події 25 січня:
1965 — Йосип Сліпий, який відсидів 18 років у радянських таборах, обраний у Ватикані кардиналом і головою Української греко-католицької церкви

25 січня святкують:
День студентства (Тетянин день)

Це цікаво знати

  • За 35 років Моцарт написав понад 600 музичних творів, однак коли він помер, у вдови не було грошей навіть на окреме місце на кладовищі.
  • Вінсент Ван Гог за життя продав лише одну свою картину і помер у злиднях.
  • Ганс Христіан Андерсен не міг грамотно написати жодного слова.

Підготувала Аліна Астахова, «Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути