chrome firefox opera safari iexplorer

15 березня: це цікаво знати

15 березня 2021 о 00:04

«Виховані люди поважають людську особистість, а тому завжди поблажливі, лагідні, ввічливі, поступливі».
Антон Чехов

«Ой весно, весно, ти красна,
Що ж ти, весно красна, нам принесла?»
Принесла вона нам збільшення тривалості світлового дня майже на 4 години у порівнянні з 21 грудня – днем зимового сонцестояння.

За церковним календарем 15 березня вшановують мученика Федота, святителя Арсенія, преподобного Агафона.

У народі 15 березня, на Федотів день, селяни бояться сильного вітру і снігу. «На Федота занос – піде худоба на знос». «На Федота занос (вітер, заметіль) – все сіно знесеш (довго трави не буде)». «Федот-вітроніс, задирає курям хвіст». І хоча погода ще може бути достатньо холодною, з цього дня закінчуються стійкі морози.

Іменинниками 15 березня є:
Федот, Сава, Богдан, Арсен, Йосип, Агафон.

Народжені 15 березня, як правило, незвичайні люди. Головний їхній козир – інтуїція. А якщо вони інколи здаються повільними і далекими від мирської суєти, то знайте, що ви помиляєтеся. Ці «рибки» підприємливі та честолюбні.

15 березня народились:

1849 – Володимир Шухевич – український громадський діяч, етнограф. Засновник і видавець першого дитячого журналу «Дзвінок». Засновник товариства «Руська бесіда» та Союзу співацьких і музичних товариств. Автор дослідження «Гуцульщина» в 5 т.

1924 – Володимир Самойлов – актор театру і кіно. Знявся у фільмах «Весілля в Малинівці», «Шосте липня», «Крах», «Зорі не гаснуть», «Премія», «Доля», «Сибіріада», «Ціна голови».

15 березня святкують:

  • Всесвітній день захисту прав споживачів.

Події 15 березня в Україні:

1850 – Оноре де Бальзак побрався з місцевою красунею Евеліною Ганською у містечку Бердичів Житомирської області в костьолі Святої Варвари. У цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, крім написання музики він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу.

1884 – у Києві розгромлена підпільна типографія народовольців.

1917 – у ході Лютневої революції з Бутирської в’язниці звільнений Нестор Махно – майбутній лідер українських анархістів.

1919 – Більшовики націоналізували театри України.

1927 – Почалося будівництво Дніпрогесу.

1939 – проголошена повна державна самостійність Карпатської України. Прийнята парламентом конституція Карпатської України (Конституційний закон ч.1), визначила назву держави (Карпатська Україна), державний устрій (президентська республіка), державну мову (українська). Державним прапором та гімном республіки були визнані синьо-жовтий стяг і український національний гімн «Ще не вмерла Україна».

Події 15 березня:

1867 рік – Австрійці й угорці домовилися про перетворення Австрії на дуалістичну державу Австро-Угорщину.

1892 рік – Американський винахідник Джесс Рено запатентував ескалатор.

1892 рік – Заснований англійський футбольний клуб «Ліверпуль».

1897 рік – У Петербурзі відбулася прем’єра Першої симфонії Сергія Рахманінова.

1906 рік – Зареєстрована компанія «Роллс-Ройс».

1937 рік – У Чикаго відкритий перший банк донорської крові.

1962 рік – Американський президент Джон Кеннеді ввів «Білль про права споживача». Тепер – Всесвітній день захисту прав споживачів.

1990 рік – Горбачов був обраний першим і останнім в СРСР президентом.

1998 рік – В Іспанії сформований найбільший у світі оркестр барабанщиків – із 1700 музикантів.

Чи знаєте ви, що:

Можна було б зібрати словник українських прізвищ, спотворених російськими чиновниками у ході русифікації.

Так, український рід Чехів у ХІХ столітті став чомусь Чеховими. Дід Антона Чехова ще був Чехом. Сам А.Чехов писав, що дід його – українець. Досить кумедно, що Дейнеки перетворились на Денікіних. Козаки Розуми стали Розумовськими, Чайки – Чайковськими.

Дід Петра Чайковського, великого композитора – Петро Чайка – закінчив Києво-Могилянську академію і його, як медика, російський уряд відрядив штаб-лікарем до В’ятки.

Ймовірно, українська атмосфера в родині Чайковських збереглася набагато краще, ніж у Чехових, бо з 24-річного віку майбутній композитор майже щороку по кілька місяців жив в Україні, де написав понад 30 творів, серед яких опери «Коваль Вакула» («Черевички»), «Мазепа», пісня-романс «Садок вишневий коло хати», дует «На вгороді коло броду» на слова Т.Шевченка. В жорстокі часи наступу імперії на українську мову, він домагався постановки «Тараса Бульби» М.Лисенка, використав у своїх творах багато українських народних пісень.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути