chrome firefox opera safari iexplorer

19 березня: це цікаво знати

19 березня 2019 о 00:04

Прислухайтесь, як океан співає –

Народ говорить. І любов, і гнів

У тому гомоні морськім.

Немає Мудріших, ніж народ, учителів;

У нього кожне слово – це перлина,

Це праця, це натхнення, це людина.

Не бійтесь заглядати у словник:

Це пишний яр, а не сумне провалля.

Максим Рильський

У дохристиянські часи 19 березня наші предки вшановували Дажбога (Хорса). Йому молилися за гарну погоду, врожай, водили хороводи і співали веснянки, тим самим закликаючи весну.

Вважається, що в цей день в небі вже можна побачити білого лелеку, який повертається у свої рідні краї.

У християнські часи 19 березня у народі почали вшановувати Аркадія і вірили, для того аби вода у криниці була чистою і цілющою, саме цього дня варто тричі обійти навколо неї зі свічкою та молитвою.

У цей день поминали померлих. У колодязь кидали залишки вечері, вважаючи, що так можна пригостити небіжчиків. Також не слід було 19 березня лаятися, пліткувати, курити, випивати, адже з води на людей дивляться померлі родичі. Казали: «Плюнути в колодязь – все одно, що рідній матері в очі».

За церковним календарем 19 березня вшановують мучеників 42 в Амморії: Константина, Аетія, Феофіла, Феодора, Мелісена, Каліста, Васоя та інших з ними; знайдення чесного Хреста і цвяхів святою царицею Єленою в Єрусалимі; пресвятого Конона і сина його Конона; преподобного Аркадія Кіпрського та ікони Божої Матері Ченстоховську, Шестоківську і «Благодатне небо».

Іменинники 19 березня:
Аркадій, Федір, Максим і Олена.

19 березня народились:

1895 – Максим Рильський – український поет, перекладач, публіцист, літературо- і мовознавець, громадський діяч. Академік. Автор збірок поезій «Синя далечінь», «Гомін і відгомін», «Жага», перекладів О. Пушкіна, А. Міцкевича.

1904 – Марко Вороний – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.

19 березня відзначають:

  • День клієнта.

Події 19 березня:

1474 – у Венеції приймається закон про охорону винаходів – перший у світі закон про охорону авторського права.

1899 – відкривається перша в Росії та Петербурзі станція «швидкої допомоги».

1911 – в Німеччині, Австро-Угорщині, Швейцарії та Данії вперше в історії відзначили Міжнародний жіночий день. Відзначати цей день 8 березня почали з 1914 року.

1917 – в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація під гаслами: «Автономію Україні», «Вільна Україна у вільній Росії», «Хай живе вільна Україна з гетьманом на чолі». Під час першого українського свята Свободи демонстранти роззброїли поліцію.

1918 – Донецько-Криворізька Радянська Республіка увійшла до складу Української соціалістичної радянської республіки.

1922 – у лютому був виданий декрет про вилучення церковних цінностей, що викликало виступи віруючих і протест патріарха Тихона. В 6-сторінковому листі членам Політбюро В. І. Ленін у зв’язку з цим писав: «Чим більше число представників реакційного духівництва і реакційної буржуазії вдасться нам із цього приводу розстріляти, тим краще. Треба саме тепер провчити цю публіку так, щоб на декілька десятків років ні про який опір вони не сміли і думати».

1922 – у Москві, по вулиці Шаболовка, завершено будівництво найвищої в країні 150-метрової «Шуховської (за проектом Володимира Шухова) вежі» – ажурної суцільнометалевої опори радіопередавачів радіостанції «імені Комінтерну». В 30-і роки з Шуховської вежі почалися експериментальні передачі перших телепередач. До відкриття в 1967 році висотної телевежі в Останкіно Шуховська вежа була головним вузлом трансляції та ретрансляції всіх радіо- і телепередач у СРСР.

1953 – вперше по телебаченню була показана церемонія вручення «Оскара». Перше вручення премії «Оскар» відбулося 16 травня 1929 року в готелі «Roosevelt» в Голівуді. До 1953 року нагородження транслювалося по радіо.

1953 – уряд Канади оголошує про те, що у всіх великих містах країни встановлюються сирени на випадок війни між США і СРСР.

1958 – у Страсбурзі відкривається перше засідання Європарламенту.

1989 – перший прототип єдиного в світі літального апарату з поворотними роторами – багатоцільового V-22 «Оспрей» – вперше піднявся в повітря і вперше перейшов від вертикального польоту до горизонтального.

Чи знаєте ви, що:

Максим Рильський був за крок від смерті. Замах на нього готувала та сама людина, яка підготувала вбивство Ярослава Галана – полковник держбезпеки С. Карін-Даниленко.

Все мало виглядати, як помста представників «Проводу ОУН на східних землях». Саме від цієї організації Максим Тадейович отримав листа, автори якого, називаючи поета «справжнім зразком українського запроданства», погрожували йому смертною карою.

Зрозуміло, що «Провід ОУН на східних землях» існував виключно на папері. Листа склали представники Міністерства державної безпеки. Проте це покарання не було доведено до кінця. Рильський-поет тоді вже помер..., а Рильський-законослухняний одописець подобався існуючому режиму.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути