chrome firefox opera safari iexplorer

18 травня: це цікаво знати

18 травня 2019 о 00:04

Вставити фото Музею води в Києві

Відберіть у народу все – і він усе зможе повернути, але відберіть мову, і він ніколи більше уже не створить її.
Костянтин Ушинський

У народі 18-того травня, у день Ярини-розсадниці, в селах починали проводити посадку капусти, огірків. Однак існувало повір’я, згідно з яким, під час цього процесу не можна їсти хліб – в іншому випадку кури виклюють всю розсаду. Також цього дня спостерігали за першим поливом і дивилися: якщо земля ввібрала багато води, то літо буде посушливим. Якщо ж вода залишилася на поверхні ґрунту, то буде досить мокра погода в літні місяці.

За церковним календарем, 18 травня вшановують мученицю Ірину; знайдення мощей преподобного Якова Желєзноборовського та ікону Божої Матері «Невипивана чаша».

Іменинники 18 травня:
Ярина, Ірина, Орися, Яків.

18 травня народились:

1873 – Микола Прахов – український художник, мистецтвознавець. Відомий у галузі декоративно-ужиткового мистецтва. Один з організаторів товариства «Київський художник».

1892 – Костянтин Піскорський – український художник-авангардист. Автор робіт «Цивілізація», «Мечі», «Тривога», «Козак», «Біла гвардія», «Небо», «Про приторк світам іншим», «Зірка опівнічна», «Ідол», «Планета», «Біометр життя».

«У творчості Костянтина Піскорського дивовижно переплетені символізм і футуризм, космічна безмірність і енергія вольового художнього жесту, архаїчна містика та новітній європейський раціоналізм». (Дмитро Горбачов)

1912 – Вадим Собко – український письменник, прозаїк, драматург. Лауреат Шевченківської премії за роман «Лихобор».

18 травня відзначають:

  • День боротьби за права кримськотатарського народу.
  • День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.
  • День Європи в Україні.
  • День науки в Україні.
  •  

  • Міжнародний день музеїв.

Події 18 травня:

1804 – Наполеон проголошений імператором Франції.

1899 – у Гаазі почалася перша мирна конференція.

1917 – у Києві почався I Всеукраїнський військовий з’їзд.

1920 – Всеукраїнська православна Церковна рада проголосила Українську православну церкву автокефальною.

1928 – почався розгляд «Шахтинської справи» про антирадянську змову інженерів Донбасу.

1942 – німецька армія знищила залишки радянських військ на Керченському півострові.

1944 – розпочалась депортація кримських татар з батьківщини. Всього з Криму за наказом Сталіна на спецпоселення було вивезено понад 200 тисяч кримських татар, вірмен, греків та болгар.

1974 – Індія стала шостою державою, що одержала атомну зброю.

1980 – відкрили Івано-Франківський художній музей.

2005 – ратифікацією Оттавської конвенції Україна остаточно зобов’язалася позбутися п’ятого найбільшого арсеналу протипіхотних мін у світі.

Чи знаєте ви, що:

Ніхто достеменно не знає, скільки музеїв діє в Україні! Наводяться приблизні дані. У системі Мінкульту – понад 400, у частинах Міноборони – 100, при навчальних закладах – 3500, сотні при підприємствах різної форми власності.

І невідомо, скільки існує приватних музеїв – приблизно кілька тисяч. За обережними підрахунками, маємо не менше 5000 різноманітних музейних закладів, хоча деякі туристичні видання оперують цифрою у сім тисяч.

Існують в Україні і цікаві музеї, яких у світі нема – наприклад, Музей води та Музей писанки. А у 2007 році відкрився ще й такий екзотичний, як Музей історії туалету. У Криму діє Музей «Морські курйози», який збирає найнеймовірніші експонати, викинуті на берег після шторму.

«Рідна країна»

* На фото – Музей води у Києві.

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути