chrome firefox opera safari iexplorer

5 червня: це цікаво знати

05 червня 2020 о 00:05

Ідеалісти лізуть у душу, а матеріалісти  у кишеню.
Наталія Іванків

У народі 5 червня, на Леонтія Конопляника, намагалися сіяти коноплі. За прикметами насіння для посіву потрібно було скласти в пасхальне яйце і при посіві по полю розкидати шкаралупу, примовляючи: «У кого конопелька, у того і подвійна копійка». Намагалися в цей день посадити останні овочі, вважаючи, що якщо посів проводити пізніше, то урожай зібрати не вдасться.

Також у цей час збирали лопух. Коріння і листя лопуха на початку червня найсоковитіші. На перший погляд, лопух – звичайнісінька рослина, але його цілющі властивості унікальні. Лопух регулює обмін речовин, допомагає в лікуванні печінки, нирок, цукрового діабету, шлунку і кишечника. За допомогою лопуха можна впоратися з такими серйозними захворюваннями, як водянка і подагра. Лікарські засоби з лопуха чудово допомагають при ревматизмі, виразках шкіри.

За церковним календарем 5 червня вшановується пам’ять преподобного Михайла, сповідника, єпископа Синадського; знайдення мощей святителя Леонтія, єпископа Ростовського; преподобну Єфросинію, ігуменю Полоцьку; преподобного Паїсія Галицького; пресвятого мученика Михаїла, чорноризця.

Іменинники 5 червня:

Єфросинія, Марія, Леонтій, Панас, Михайло та Афанасій.

5 червня народились:

1857 – Володимир Підвисоцький – фундатор української школи патофізіологів, ендокринолог, імунолог, мікробіолог. Автор версії про вірусну природу онкологічних захворювань.

1895 – Михайло Яловий (Юліян Шпол) – український поет, прозаїк, драматург. Автор збірки поезії «Верхи», роману «Золоті лисенята».
«Земле моя, Сумом моїм заповитая, Теплоснажная, Стражданням закрижанена, В тобі – осталена – Дрижить Струна моя». (Михайло Яловий)

1920 – Степан Сабадаш – український композитор, диригент, музикант, хормейстер. Пісні: «Очі волошкові», «Пісня з полонини», «Осінь» та ін.

5 червня відзначають:

  • Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Події 5 червня:

1894 – у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка.

1910 – у Києві відбувся перший в історії політ вітчизняного літака (пілот літака – автор його конструкції професор Олександр Кудашев).

1919 – у ході українсько-польської війни розпочалася Чортківська операція Української Галицької Армії (УГА), в ході якої від поляків визволили Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни.

1947  – держсекретар США Джордж Маршалл перед слухачами Гарвардського університету проголосив промову, в якій виклав ключові засади відбудови післявоєнної Європи (план Маршалла).

1957 – атлетів перед змаганнями почали перевіряти на вживання допінгу.

1965 – Оксфордський університет надав Анні Ахматовій ступінь доктора літератури.

1990 – Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

Чи знаєте ви, що:

Біологічне паливо шкідливіше, ніж звичайне. На думку дослідників з Інституту європейської екологічної політики (Лондон, Велика Британія), біопаливо завдає набагато більшої шкоди навколишньому середовищу, ніж звичайне. За їх словами, використання такого джерела енергії призведе до збільшення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Справа в тому, що збільшення викидів CO2, насамперед, відбувається через збільшення посівних площ для культур, які використовуються у виробництві біопалива – буряк, ріпак, пальмове масло тощо.

Згідно з планами 23 країн Європи, до 2020 року приблизно 9,5% споживаного палива буде мати біологічне походження.

Проаналізувавши цей показник, британські дослідники дійшли висновку, що для досягнення такого рівня, потрібно вирубати майже 69 000 кв. км лісів Європи, а також перепрофілювати існуючі господарські угіддя для вирощування технічних культур. Це все призведе до того, що викиди вуглекислого газу в атмосферу значно зростуть і щорічно будуть становити не менше 56 млн тон. Ця цифра відповідає приблизно 23 млн авто зі звичайним бензиновим двигуном.

Крім цього, масова вирубка лісів призводить до винищення різних тварин та рослин. (За матеріалами сайту www.cikave.org.ua)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути