chrome firefox opera safari iexplorer

3 вересня: це цікаво знати

03 вересня 2020 о 00:03

 

При світлі волі всі краї хороші,

Всі води гідні відбивати небо,

Усі гаї подібні до Едему!

Леся Українка

У народі 3 вересня говорили: «На Тадея селянин не журився, бо в хаті хлібець завівся». У цей час спостерігали за птахами, що відлітають до вирію. Побачивши у небі ключ, колись приказували: «Із чужої сторононьки повертайтесь додомоньку», а потім брали в хустину грудочку землі й тримали її до весни. Навесні ж, побачивши перший журавлиний ключ, ту грудочку землі закопували на городі, що мало принести щедрий врожай. Також, визначаючи 3 вересня майбутню зиму, підмічали: «Дружний відліт у вирій птахів – ознака суворої зими».

Наші предки в цей день починали прибирати льон, його використовували як ліки і в практичних цілях. Тканину з цієї рослини використовували для рушників і постільної білизни, а ще для одягу, розшивали вишивкою.

За церковним календарем 3 вересня вшановують апостола від 70-ох Фадея; мученицю Вассу та її дітей: Феогнія, Агапія і Піста; преподобного Аврамія Працелюбного, Печерського; преподобного Аврамія Смоленського.

Іменинники 3 вересня:

Корнилій, Петро, Тадей, Васса, Аврамій.

3 вересня народились:

1861 – Михайло Беркос – художник-пейзажист, автор картин «Вулиця в Умані», «Бузок цвіте», «Літній день. У дворі», «Село веселе». «Диканька», «Липень. Маки цвітуть» та ін.

Події 3 вересня:

1838 – (22 серпня за ст. ст.) у Києві відкрився Інститут шляхетних дівчат, освітній заклад для жінок в Російській імперії.

1864 – у Стокгольмі потужний вибух знищив лабораторію Альфреда Нобеля. При цьому загинув його молодший брат Еміль. Через три роки Альфред Нобель отримав патент на відкриття динаміту.

1912 – в Англії почав роботу перший у світі консервний завод.

1915 – в армії Австро-Угорщини сформовано полк українських січових стрільців.

1941 – у Дніпрі розпочав роботу Південний крайовий провід ОУН під керівництвом Святослава Вовка.

1949 – у США засновано Національну баскетбольну асоціацію.

1971 – СРСР, Велика Британія, США й Франція підписали чотиристоронню угоду про статус Західного Берліна.

1973 – в Києві відкрито пам’ятник Лесі Українці.

1990 – на Дніпропетровщині почалося всеукраїнське свято «Дні козацької слави», організоване на честь 500-річчя українського козацтва.

1993 – у Масандрі (Крим) президенти Росії та України Борис Єльцин і Леонід Кравчук підписали протоколи про врегулювання суперечки навколо Чорноморського флоту та ядерної зброї (Масандрівські угоди).

2005 – збірна України з футболу вперше в своїй історії здобула право виступити на Кубку Світу.

Чи знаєте ви, що:

Ідея відкриття мережі навчальних закладів для жінок виникла у дружини імператора Павла І Марії Федорівни. На облаштування Інституту шляхетних дівчат у Києві (теперішній Міжнародний центр культури і мистецтв по вул. Інститутській) цар виділив 500 тисяч карбованців.

У цьому закладі мали змогу отримати безкоштовну освіту діти з бідних дворянських родин і за невелику платню дівчата з заможних сімей. До «пансіону» брали зі своїм «приданим», зокрема, сорочками, хустками, панчохами, простирадлами і навіть серветками. Однак найголовнішими у цьому списку були 2 срібні ложки (столова і чайна), срібний ніж і виделка та довідка про щеплення від віспи.

Навчання тривало 6 років (три класи по два роки), одинадцять місяців на рік суворого режиму (канікули один місяць у липні). Дівчата вивчали: Закон Божий, російську, польську, німецьку та французьку мови, російську літературу, географію, історію, (спрощено) фізику та математику, малювання, музику, церковний спів, домогосподарство та рукоділля.

Що цікаво, Закон Божий подавався залежно від віросповідання учениці, з точок зору православ’я, католицизму та лютеранства.

Найвідомішими викладачами Інституту шляхетних дівчат були Микола Костомаров, Олексій Ставровський, Микола Лисенко, Йосип Витвицький. У різний час заклад закінчили: Наталя Забіла, Олена Пчілка, сестри Тальберг (співачка й піаністка).

«Рідна країна»

* На фотоколишній Інститут шляхетних дівчат у Києві.

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути