chrome firefox opera safari iexplorer

Герої та антигерої сучасних українців

28 вересня 2010 о 19:22

Усі в Україні знають Тараса Шевченка, Івана Франко, Лесю Українку, а кожні 9 з 10 українців знають Богдана Хмельницького, Володимира Леніна та Йосипа Сталіна. Кожний третій громадянин не знає Павла Скоропадського та Петра Могилу, а кожний сьомий – Михайла Грушевського.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, яке було проведено «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики у вересні 2010 року. Подібне дослідження проводиться вже втретє, попередні подібні опитування були проведені у 2002 та 2006 роках.

Герої суспільства у 2010 році

В останньому дослідженні респондентам пропонувалось оцінити своє ставлення до 20 діячів культури, а також до історичних та політичних діячів.

Так, до першої десятки визначних особистостей, які беззаперечно оцінюються як позитивні, увійшло 9 відомих українських культурних та державних діячів. Найпопулярніші серед них Тарас Шевченко (97,7%), Іван Франко (96,1%) та Леся Українка (96%).

Найпопулярніші державні діячі – Богдан Хмельницький (90,3%), Ярослав Мудрий (90%) та княгиня Ольга (83,6%). До десяти тих, що оцінюються позитивно, потрапив і відомий діяч Російської імперії Петро І, якого позитивно оцінили 71,5%. Натомість майже 20% оцінюють його негативно.

Лише щодо трьох історичних постатей негативне ставлення українців переважає позитивне: до Йосипа Сталіна (64% ставляться негативно, а 28% позитивно), Степана Бандери (51% проти 28%) та Симона Петлюри (48% проти 29%).

Натомість, у Західному регіоні 56% позитивно ставляться до Степана Бандери та 50% до Симона Петлюри, тоді як у Східному відповідно 9% та 11%. Йосипу Сталіну позитивну оцінку дали 7% опитаних у Західному регіоні та 44% у Східному. Щодо Степана Бандери та Симона Петлюри жителі сільської місцевості налаштовані більш позитивно, аніж городяни. Так само думають молоді люди до 30-ти років на відміну від інших вікових категорій, а також чоловіки в порівнянні із жінками.

Як змінилося ставлення до визначних с особистостей з 2002 по 2010 роки

У трьох дослідженнях «Українського демократичного кола» прізвища 12 історичних та політичних діячів залишалися незмінними. Щодо цих 12 історичних та політичних діячів є динаміка впізнавання та ставлення до них громадян України з трьох обстежень – 2002, 2006 та 2010 років. Рівень знання про них практично не змінився, проте ставлення, насамперед до українських і меншою мірою до російських діячів, зазнало певних зрушень.

За вісім років суттєво зросла позитивна оцінка Михайла Грушевського (з 53% до 68%), Івана Мазепи (з 38% до 50%), В’ячеслава Чорновола (з 46% до 56%), Петра Скоропадського – (з 27% до 43%).

Збільшилася частка як тих, хто позитивно ставиться до Симона Петлюри (з 21% до 28%), так і тих, хто ставиться до нього негативно (з 40% до 48%). В 2010 році половина опитаних (51%) оцінила негативно Степана Бандеру, тоді як у 2002 році таких було 40%.

Примітно, що і в 2002, і в 2010 роках кожний третій українець не знає Петра Скоропадського, а кожний 6-7 опитуваний – Михайла Грушевського. Не забуваються найзначніші політичні постаті радянської доби: 8-9 з десяти респондентів знають Володимира Леніна, Йосипа Сталіна, Микиту Хрущова, Леоніда Брежнєва.

Загалом з’ясувалося, що політичні діячі російсько-української та радянсько-української історії більш відомі, аніж діячі просвітництва.

Детальна інформація на сайті http://polityka.in.ua

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути