chrome firefox opera safari iexplorer

Філологи ухвалили звернення на захист української мови

04 листопада 2010 о 14:37

4 листопада у Національному університеті «Острозька академія» пройшла регіональна науково-практична конференція, присвячена Дню української писемності та мови, організована кафедрою української мови НУОА під назвою «Актуальні проблеми культури української мови». 

На захід прибули викладачі та науковці вищих навчальних закладів Рівненщини, аби обговорити ситуацію, що склалась у мовному середовищі сьогодні. Наукові доповіді викладачів торкалися різних проблем української мови – від вживання суржику та його впливу на формування особистості, до, власне, нещодавніх ініціатив депутатів Верховної Ради. 

Після завершення конференції присутні науковці ухвалили звернення до Голови Верховної Ради Володимира Литвина та представників депутатського корпусу України. У ньому, зокрема, філологи просять «припинити маніпулювання мовною політикою в Україні та не допустити проявів мовного сепаратизму, які закладені у концепції «Закону України про мови в Україні», внесеному у 2010 році на розгляд Верховної Ради». 

Науковці також вважають, що «двомовність не є надбанням українського народу, а результатом імперських дій, направлених на знищення української мови. Викладачі вважають, що подібний законопроект може стати причиною акцій протесту.

Також вчені вважають «заангажованим виведення російської мови із статусу регіональних мов та мов нацменшин і надання їй більшого статусу». Звернення підписане представниками ректорату «Острозької академії», завідувачами кафедр і науковцями-філологами інших рівненських вишів.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути