chrome firefox opera safari iexplorer

Влада проігнорувала Національну конференцію з ВІЛ

19 листопада 2010 о 19:33

Представники громадських організацій зі всієї України назвали провальною Національну науково-практичну конференцію з питань ВІЛ-інфекції та СНІДу, яка проходила у Києві з 17 по 19 листопада.

За словами регіонального представника Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ Сергія Маковеєва, конференція «За кожне життя – разом», яка коштувала два з половиною мільйони гривень, провалилася. «Мета, поставлена перед конференцією — діалог між владою, громадянським суспільством і лікарями, — не досягнута», — заявив Маковеєв.

«У нашому місті немає ліків для лікування ВІЛ-позитивних дітей. Тому матері на око ламають пігулки для дорослих, щоб врятувати своїх малят», — сказав Дмитро Андрейченко, активіст із Черкас.

Учасники конференції відзначають, що Національну конференцію проігнорували: Міністр охорони здоров'я Зиновій Митник, Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Равіль Саффіулін, Голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва, Секретар РНБО Раїса Богатирьова, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова. На конференцію не з'явились жоден із заявлених представників Міністерства економіки та Міністерства фінансів України.

«Кілька десятків людей вийшли на сцену з вимогою визнати конференцію провальною і включити цю заяву в Резолюцію Національної конференції», — йдеться в заяві представників громадських організацій.

За оцінками ВООЗ, 360 тисяч українців живуть сьогодні з діагнозом ВІЛ, і щорічно ця цифра збільшується в геометричній прогресії. Україна займає одне з перших місць в Європі за темпами розповсюдження ВІЛ / СНІДу. Тільки за 10 місяців 2010 року в Україні зареєстровано 20 тисяч нових випадків інфікування ВІЛ. Щодня від СНІДу помирає 12 українців.

Нагадаємо, у вересні поточного року Всеукраїнська організація Людей, що живуть з ВІЛ, звернулася з відкритим листом до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова та заступника голови Адміністрації Президента України Ганни Герман у зв'язку з критичною ситуацією, яка склалася з Національною радою з питань боротьби з туберкульозом і ВІЛ- інфекцією /СНІДом при Кабінеті міністрів України.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути