chrome firefox opera safari iexplorer

Чоловік тепер за законом — близький родич

14 січня 2011 о 13:23

Верховна Рада ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до статті 32 Кримінально-процесуального кодексу України», яким віднесла «чоловіка» до категорії «близькі родичі».

За ухвалення даного закону проголосували 337 народних депутатів із 416, зареєстрованих в сесійній залі.

Прийняття закону обумовлене необхідністю уточнення значення терміну “Близькі родичі”, що наведене в пункті 11 статті 32 Кримінально-процесуального кодексу України.

Відповідно до чинної редакції пункту 11 статті 32 КПК України, “близькі родичі” – це батьки, дружина, діти, рідні брати і сестри, дід, баба, внуки”.

Таким чином, близькими родичами у КПК України визначено осіб, пов’язаних між собою походженням від одного предка. При цьому належність до цієї категорії обмежується першим ступенем по горизонталі (рідні брати і сестри) та другим ступенем по вертикалі (батьки, діти, дід, баба, внуки).

Віднесення до цієї категорії дружини є хоч і умовним, оскільки вона не перебуває у родинних відносинах, проте є доцільним і обґрунтованим з огляду на особливості провадження у кримінальних справах.

Слід зазначити, що відповідно до наведеного значення терміну “Близькі родичі”, чоловік не відносився до цієї категорії. Таким чином, була ситуація, коли дружина є “близьким родичем”, а чоловік – ні, відповідно, він не має процесуальних прав.