chrome firefox opera safari iexplorer

Театральна афіша Києва на вихідні

04 лютого 2011 о 09:53

Наближаються вихідні, а це означає, що вже треба планувати їхнє проведення. Лежання навпроти телевізора до уваги не беремо.

Ми люди культурні, а тому й відпочинок у нас такий самий. Нікому не секрет, що найкраще збагачують враженнями місця видовища, тобто театри.

Тож куди піти у столиці та що подивитися?

5 лютого (субота)

Культурний день в Національній опері України почнеться з балету Петра Iлліча Чайковського «Лускунчик» за мотивами казки німецького письменника Ернста Гофмана «Лускунчик та король мишей». Музика «Лускунчика» вперше прозвучала 7 березня 1892 року в одному з Петербурзьких симфонічних концертів Російського музичного товариства. Під керівництвом автора виконувалася сюїта з нового, ще нікому невідомого балету. Брат композитора Модест Чайковський писав: «Успіх нового твору був великим. 3 шести номерів сюїти п'ять було повторено за одностайною вимогою публіки».

Сьогодні на сцені Національної опери України у художньому оформленні народного художника України Марії Левитської йде постановка «Лускунчика», яку у 1986 році, дебютуючи як хореограф, здійснив народний артист СРСР Валерій Ковтун. Він створив лірико-романтичну виставу про красиву і чисту душу юної героїні, про велику всеперемагаючу любов та світлі мрії, які допомагають сприймати світ, де завжди є місце торжеству добра та щастя.

Вечір в Національній опері зможете зустріти з Джузеппе Верді та його оперою «Травіата», яка виконується італійською мовою. Над цим твором Дж.Верді розпочав працювати невдовзі після появи роману А.Дюма-сина «Дама з камеліями», який викликав сенсацію у паризькому літературному світі.

Прем'єра опери відбулася у Венеції на сцені театру La Fenice 6 березня 1853 року.

В Театрі ім. Івана Франка на суботній день заплановані дві вистави:

О 16:00 глядачі блукатимуть текстами Федора Достоєвського. Саме за його романом «Злочин та кара» лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка львів’янин Володимир Кучинський інсценізував постановку «Серенада Полішенеля, або забави для Фауста», прем’єра якої відбулася в середині січня.

Вистава починається з музики. Класичні шлягери звучать у фойє у виконанні оркестру франківців під орудою Володимира Гданського. І раптом химерно загримована актриса Лариса Руснак, такий собі пустотливий «Полішинель у спідниці», перебиває оркестр виконанням хвацької пісеньки. У такому контрасті естетичного протистояння постановник пропонує глядачеві предмет свого нового театрального дослідження. Споконвічне добро і зло, чорне і біле, прекрасне і повсякденне, злочин і кара... Ким же, врешті-решт, є Раскольников — злочинцем чи жертвою? Приходьте на виставу і вирішіть для себе це питання раз і назавжди.

"Мартин Боруля". Фото з сайту театру І.Франка

О 19:00 очікуйте на оригінальну версію класичної, але завжди актуальної п’єси «Мартин Боруля» Івана Карпенка-Карого, перше прочитання якої в Театрі ім. І.Франка відбулося у 1950 році. Нинішнє покоління франківців на чолі з режисером Петром Ільченком та художником Олегом Татариновим відкривають у знаній історії гіпертрофовану, абсурдну ситуацію, в якій герой стає бранцем та жертвою власних, непідтверджених реальністю амбіцій. Через яскраві театральні метафори, видовищність, гротеск вистава поступово приводить нас до думки про оманність і навіть трагічність відходу від власного «я» в ім'я ілюзорних ідей зверхності. «Ідея фікс» Мартина Борулі — отримання дворянства примушує краще зрозуміти самих себе, привести у відповідність власні прагнення та амбіції.

В Театрі на лівому березі Дніпра о 15:00 відбудеться прем'єрний показ нової роботи Едуарда Митницького, засновника театру, чеховських «Трьох сестер». Це серйозна і підсумовуюча наше сучасне життя вистава режисера-філософа, який тривожно дивиться на оточуючу дійсність і який усвідомлює, що йому лишилося лише сумно констатувати зубожіння і здрібнення людей.

Саме на це поставив акцент в своїх «Сестрах» Едуард Митницький. Це певне логічне продовження його вистави «26 кімнат», поставленої у 2006-ому за передп'єсою «Дяді Вані» «Лєшим», з тою лише різницею, що «Три сестри» завдяки здатності кожного персонажа любити, взаємно чи ні, є однозначно світлішою і добрішою постановкою.

Але і там і там Митницький констатує кінець ери людей, завершальний етап апокаліпсису, інтелектуальне, духовне зубожіння, що приводить до перемоги в житті здорового і вульгарного гумусу.

О 19:00 в цьому ж театрі дивіться комедійну двохгодинну виставу «Повернення блудного батька». Дія спектаклю відбувається в 70-ті роки. У розпал святкувань ювілею Тетяни, самотньої жінки, яка сама виростила і виховала двох дітей, раптом повертається чоловік після 17 років відсутності. Відвертий аферист через багато років вирішив повернутися у сім’ю, щоб поживитися за рахунок своїх родичів. Повернення «блудного батька» перевертає мирне сімейне життя з ніг на голову, однак, чи може він втілити в життя свій підлий план, коли на карту поставлені любов і довіра його власних дітей?

«Сто п’ята сторінка про любов». Фото з сайту театру російської драми ім. Лесі Українки

В Театрі російської драми ім. Лесі Українки суботні вистави крутяться довкола вічної теми кохання:

  • О 12:00 розпочнеться драма у двох діях «Валентинів день» за однойменною п’єсою Івана Вирипаєва, де третій у коханні завжди опиняється зайвим.
  • О 18:00 чекайте на тригодинну комедію «Милий брехун», за основу якої взяли справжнє листування відомого англійського драматурга минулого століття Джорджа Бернарда Шоу з не менш талановитою і відомою актрисою Стеллою Патрик Кемпбелл. У цій виставі грають Тетяна Назарова та Юрій Гребельник. Інсценізував п’єсу режиссер-постановник з Санк-Петербургу Юрій Аксенов.
  • О 19:00 глядачі перегорнуть аж «Сто п’яту сторінку про любов», де йтиметься виключно про всепоглинаючу, позбавляючу розсуду пристрасть. Цю виставу на театральній сцені втілив Михайло Резнікович. У грі задіяно майже три десятки акторів, серед яких Дмитро Савченко, Наталя Доля, Олег Треповський, Анна Наталушко, Ольга Кульчицька, Олександр Хорошко.
  • О 20:00 — моновистава «Шлюби укладаються під небесами» за участі народної артистки України, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка і премії «Київська пектораль» Лідії Яремчук. Постановка інсценована самою ж артисткою на основі сторінок роману Льва Толстого «Війна і мир». В спектаклі використана музика Михайла Глинки, Олександра Грибоєдова, Петра Чайковського, Франца Шуберта, Григорія Свиридова, Володимира Ребикова.

В Театрі оперети об 11:00 та о 14:00 покажуть дитячий мюзикл «Лампа Аладдіна» за мотивами арабської казки «Тисяча і одна ніч». Сюжет з дитинства відомий: бідний, але щасливий Аладдін стає володарем чарівної лампи і Джина, який виконає три заповітні бажання хлопця. Звичайно ж, Аладдіну доведеться подолати немало перешкод на шляху до здійснення своїх бажань, але найціннішим подарунком для нього стане любов прекрасної принцеси Будур.

Казка розрахована на малят, на дітей старшого віку і навіть на дорослих, адже в основі самого матеріалу – кохання та «дорослі» перипетії.

«Фіалка Монмартру». Фото з сайту театру оперети

О 19:00 дивіться один із останніх шедеврів Імре Кальмана — оперету «Фіалка Монмартру», яка свого часу була поставлена в Парижі. Цей твір автор присвятив своїй молодій дружині — російській актрисі Вірі Макінській.

За витонченою романтичною назвою прихована історія богемного життя з її невід’ємними елементами – любовним трикутником, грошима, авантюрними пригодами. Захоплюючий сюжет оперети заснований на журналістських замальовках французького письменника Анрі Мюрже (1822—1861) із книги «Сцени з життя богеми».

Дійові особи найромантичнішої оперети І. Кальмана – актори, художники, поети, музиканти – представники французької богеми, які живуть, творять, мріють на пагорбах Монмартру, в мансардах під дахами Парижа, а це означає, що на глядачів очікує чуттєва мелодрама, насичена емоційними комедійними сценами.

В Молодому театрі о 19:00 пройде прем’єрна комедія «Квартет на двох», поставлена Анатолієм Петровим. Сюжет вистави доволі банальний, але не менш цікавий. Зірка минулих років, відомий композитор заявляє своїй дружині, з якою прожив багато років у щасливому шлюбі, що покохав іншу. Жінка, м’яко кажучи, шокована не стільки самою звісткою, скільки надто юним віком своєї наступниці. До того ж, коханий чоловік має намір оселити молоду дівчину у їхній квартирі. Але стати третім зайвим у такій пікантній ситуації нікому не захочеться…

Театр «Колесо» порадує ще однією історією кохання – п’єсою «Гра на клавесині», написана драматургом Ярославом Стельмахом та втілена на сцені Іриною Кліщевською. Ярослав Стельмах написав цей твір, спираючись на власний життєвий досвід, на власну «лав сторі». Певно тому теми, які порушуються у постановці так близькі сьогоднішньому глядачу – вміння прощати, розуміти, кохати, жертвувати. Хитросплетіння стосунків закоханих та їхніх батьків розв’язати під силу лише сильним особистостям, якими й є молоді герої вистави. Постановку було запрошено в Москву для виступу на сцені Українського дому на Арбаті.

«Звідки беруться діти?». З сайту театру на Подолі

А в Театрі на Подолі ви дізнаєтеся «Звідки беруться діти?». Під такою назвою там 5 лютого пройде лірична комедія, поставлена Віталієм Малаховим. У виставі грають відомі актори театру та кіно: Маша Єфросиніна, Даша Малахова, Анна Саліванчук, Анна Андрєєва, Олена Свірська, Михайло Кришталь, Оксана Аніщенкова. Це лірична притча про жіноче щастя. Все крутиться довкола восьми молодих жінок, котрі проживають у провінційному пологовому будинку за два дні ціле життя. Одній з них не потрібна в сім’ї шоста по рахунку дівчинка, в іншої – “випадкова” дитина, а останній героїні взагалі не судилося стати матір’ю… Але всі ці жіночі проблеми зникають, як тільки в пологовий приходить вагітна «по замовленню» Оксана.

В Майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» розкажуть історію кохання «Ассо та Піаф», яких грають заслужені артисти України Оксана Батько та Євген Нищук. Як говорять самі творці вистави: « Історія одного кохання, що могла трапитися будь-де і будь з ким, але немає другої Піаф, як і немає іншого Ассо». Режисура та сценографія – Тараса Жирка. У виставі використані пісні з репертуару Едіт Піаф. Вистава йде українською мовою, без антракту.

Київський державний академічний театр ляльок не зраджує традиції і суботнього дня запланував для дітей такі вистави: «Марійка і ведмідь» (11:00), «Попелюшка» (13:00), «Гидке каченя» (15:00), «Кіт у чоботях» (17:00).

В Театрі опери та балету для дітей та юнацтва 5 лютого о 12:00 покажуть відому з дитинства казку «Дюймовочка» в постановці Ю.Русинова.

А Київський муніципальний академічний театр ляльок порадує прем’єрною музичною комедією «Любов до трьох апельсинів» в постановці В.Сердюченко, за мотивами К.Гоцці. Вистава триває 45 хвилин.

6 лютого (неділя)

Національну оперу України цього дня завойовуватиме сам «Дон Кіхот». Балет під такою назвою йтиме у вечірній час та закінчиться о 21:20. Головний герой роману іспанського письменника Мігеля де Сервантеса Дон Кіхот, начитавшись лицарських романів, відправляється в подорож, щоб прославити своє ім'я. Зброєносцем він назначає відданого йому Санчо Панса, людину розважливу і до мрій не схильну…

А в Театрі ім. Івана Франка о 19:00 покажуть п’єсу «В неділю рано зілля копала...» за одним із найцікавіших у сюжетному та художньому плані твором Ольги Кобилянської. Постановка Неди Неждоної.

«1001 пристрасть, чи дрібниці життя». З сайту театру російської драми ім. Лесі Українки

В Театрі російської драми ім. Лесі Українки о 18:00 відбудеться прем’єрна трагікомедія «1001 пристрасть, чи дрібниці життя», присвячена 150-літтю з дня народження російського драматурга Антона Чехова. Вистава створена на основі самостійних робіт артистів театру і є своєрідним колажем з міні-вистав, в основу якого лягли чеховські твори: «Дочка Альбіона», «Довгий язик», «Обиватель», «Гаманець», «Беззаконня».

Цього ж дня у Театрі російської драми також відбудуться вистави:

  • 12:00, комедія «Занадто одружений таксист»;
  • 19:00, сценічний роман у листах «Насмішкувате моє щастя»;
  • 20:00, моноспектакль «Олександр Вертинський. Бал Господній…».

В Театрі оперети об 11:00 та о 14:00 покажуть музичну казку «Пригоди бременських музикантів». Відому казку братів Грімм 40 років тому В.Ліванов, Ю.Ентін та Г.Гладков перетворили на найвеселіші та найпопулярніші мультфільми та мюзикл, героїв яких обожнює вже не одне покоління глядачів. Симпатичні Пес, Осел, Кіт і голосистий Півень, страшні лісові розбійники на чолі зі своєю Отаманшею, мудрий Блазень і смішний Король, нишпорка-Сищик, і , звичайно ж, Трубадур із Принцесою знову кличуть вас до пригод! А їх пісні, жарти та феєричні дива не залишать байдужими ані юного глядача, ані дорослих!

«Ти, котрого любить душа моя…». З сайту театру на лівому березі Дніпра

В Театрі на лівому березі Дніпра о 15:00 еротична драма «Ти, котрого любить душа моя…» режисера Дмитра Лазорко. Ця історія – зустріч з первинною правдою почуттів у невідомому просторі біблійної легенди. Дві жінки в житті Іакова. Поруч – похітлива і майстерна Лея, а в думках – бажана, але не пізнана Рахіль. Дві спраги терзають його – спрага душі та спрага тіла. Але тамувавши одну, неможливо наситити іншу, надпивши божественне джерело великої Любові.

19:00 – історичний анекдот «Корсіканка» чеського письменника Іржи Губача, перекладена Григорієм Дундою та інсценована Олексієм Лісовцем. На острові Святої Єлени в засланні, принижений і переможений, відраховує дні великий імператор Наполеон. Тепер вся його велич розчинилася у часі, а імператорський мундир годиться хіба що на пугача городнього. Але зовсім неочікувано в житті імператора з’являється корсиканка Жозефіна. «Корсиканка» окрім своїх численних мистецьких чеснот, виконує й дуже важливу соціальну функцію.

Особливо радять переглянути цю виставу жінкам — кращого аутотренінгу сьогодні просто годі й шукати. Енергійна Жозефіна керує відставними генералами, дає відсіч делегатам Британської імперії, прибирає, готує, підбадьорює Бонапарта, дбає про майбутнє своїх чотирьох синів… «Коли ти поруч — мені здається, що все можливо», — зізнається колишній імператор. Додати нічого — у «Корсиканці» все було саме так. Утім, і в житті, мабуть, також...

«Русалонька». З сайту Молодого театру

В Молодому театрі о 12:00 вистава для дітей «Русалонька». Ви зустрінетесь з героями цієї казки. Вони живуть у далекій північній країні, тому дух їхній твердий, як каміння, а почуття безмежні як море, біля якого вони живуть. Ця історія про кохання та мужність, доброту та вірність і про людське щастя, яке можливе лише за умов взаємності. Театральною премією “Київська пектораль” цей спектакль визнано кращою виставою для дітей 2000 року, балетмейстер Людмила Попович перемогла в номінації “Краще пластичне рішення вистави”.

Також 6 лютого в Молодому дивіться мелодраму Михайла Старицького «Талан», поставлена Миколою Яремків. У виставі все крутиться довкола історії життя однієї актриси, чий талант поставив під питання її життєвий талан. Чи можна змінити справжнє золото на театральну бутафорську псевдорозкіш, чи можна поміняти шикарні апартаменти на пилюгу театральних куліс, а любов на прихильність глядачів? Відповіді на ці та інші питання знайдете у виставі.

В Театрі «Колесо» о 15:00 городська байка з піснями, танцями та цимісом «У Києві, на Подолі… або «Гдє ві сохнітє бєльйо?»», за мотивами водевілю М.Янчука «По ярмарку».

Також цього дня дивіться та слухайте історію кохання – п’єсу «Гра на клавесині», написана драматургом Ярославом Стельмахом та втілена на сцені Іриною Кліщевською.

«Опера Мафіозо». З сайту театру на Подолі

В Театрі на Подолі покажуть прем’єрну виставу «Опера Мафіозо» Васіла Станілова. Цей спектакль раніше вже йшов на сцені Театру на Подолі з великим успіхом. Нова версія вистави – це зовсім інша трактовка Віталія Малахова з участю лише молодих акторів театру. «Опера Мафіозо» — це яскрава музична вистава, в якій звучать як класичні, так і сучасні мотиви, з детективним сюжетом та запальними танцями.

В Майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» недільного дня на великій сцені дивіться «Випадкове танго» Віктора Аїма, поставлене Володимиром Борисюком на музику Мішеля Леграна й Астора П’яцолли. У виставі задіяні заслужений артист України Анатолій Ященко та Тетяна Круліковська.

А на мікросцені йтиме російськомовна мелодрама «Заноза» Француази Саган, поставлена заслуженим артистом України Ігорем Славинським.

В Театрі опери та балету для дітей та юнацтва о 12:00 покажуть мюзикл «Пригоди буратіно».

В Київському муніципальному академічному театрі ляльок об 11:00 та о 14:00 дітлахів порадують зимовою фантазією за казкою Ганса Христиана Андерсона «Снігова королева».

А в Київському державному академічному театрі ляльок 6 лютого заплановані такі вистави для дітей: «Троє поросят» (11:00), «Царівна-жаба» (13:00), «Вовк і козенята» (15:00), «Золотий ключик» (17:00).

Підготувала Катерина Качур, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути