chrome firefox opera safari iexplorer

Волинь і Житомирщина відзначають 140-річчя Лесі Українки

23 лютого 2011 о 10:38

На Волині розпочалися урочисті заходи з нагоди 140-річчя з дня народження видатної поетеси Лесі України, які триватимуть упродовж тижня.

У Луцьку сьогодні відкрилось кілька тематичних виставок. Зокрема, у Музеї Лесі Українки — ювілейна експозиція «В піснях наших завжди сіятимуть зорі», у Волинському національної університеті імені Лесі Українки — виставка художніх робіт викладачів та студентів Інституту мистецтв, у бібліотеці вишу — виставка літератури, присвячена 140-річчю з дня народження Лесі Українки та 100-річчю з часу написання драми-феєрії «Лісова пісня».

Основні заходи відбуватимуться 25 лютого, у день народження Лесі Українки. Зокрема, цього дня у ВНУ відбудеться урочиста академія за участі академіків Миколи Жулинського, Мирослава Поповича та відомої української письменниці Оксани Забужко.

Також запланована презентація книги доктора філологічних наук, професора Києво-Могилянської академії Віри Агеєвої «Апологія модернізму: обрис ХХ віку».

Крім того, традиційно цього дня відбудеться церемонія покладання квітів до пам`ятника Лесі Українки.

Волиняни зможуть переглянути балет «Лісова пісня» у виконанні артистів Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов’яненка, а також виставу Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Голгофа» за драмами Лесі Українки «Одержима» та «На полі крові».

У Палаці культури Луцька відбудеться V Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Лесі Українки.

Водночас, на Житомирщині з нагоди 140-річчя Лесі Українки на її батьківщині, у місті Новоград-Волинський, було презентовано екскурсійний маршрут «Мала батьківщина Лесі Українки».

Також у Новограді-Волинському відбувся обласний конкурс читців-декламаторів творів Лесі Українки та міський конкурс дитячих ілюстрацій до творів Лесі Українки «Лесині барви».

В бібліотеках міста вже відкрито книжково-ілюстративні виставки, виставки-портрети, в інтернеті розміщено віртуальну виставку «Поетеса зламу століть». У міській гімназії ім. Лесі Українки відбулися літературно-музичні свята, уроки лесезнавства, виставки учнівських малюнків до творів поетеси.

Основні заходи з нагоди 140-річчя від дня народження поетеси відбудуться 24 та 25 лютого.

24 лютого у міському Палаці культури Новограда-Волинського відкриють виставку робіт учнів міської художньої школи та її відділення у містечку Червоноармійськ.

Наступного дня у Новоград-Волинському у музеї родини Косачів будуть виставлені картини художників – членів гурту «Пулинське земляцтво» з селища Червоноармійськ, також відбудеться науково-практична конференція.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути