chrome firefox opera safari iexplorer

10 березня: це цікаво знати

10 березня 2011 о 00:10

Добрий розум робить легким будь-який спосiб життя.
Григорій Сковорода

10 березня за григоріанським календарем 69 день року. До кінця року залишається 296 днів.

За церковним календарем 10 березня вшановують святителя Тарасія – архієпископа Константинопольського.

У народі вірили, що 10 березня не варто лягати рано спати; можна захворіти небезпечною хворобою.

Іменинниками 10 березня є:
Тарас, Антон, Євген, Федір.

10 березня народились:
1787 — Устим Кармелюк, український народний герой, керівник боротьби селян Поділля проти кріпацтва;
1930 — Володимир Михалевич, український вчений у галузі економічної кібернетики, директор Iнституту кiбернетики iменi В. М. Глушкова НАН України з 1982 по 1994 рр.

Події 10 березня:
1865 — у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання Гімну України «Ще не вмерла України…» на слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького;
1878 — у Женеві випущене кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Шевченка;
1990 — з’явилася перша у Києві парафія УАПЦ. Завдяки етнологу Лідії Орел для неї надали церкву святого архістратига Михаїла в Музеї народної архітектури та побуту України.

10 березня за Місячним календарем 7-й день:
Весь оточуючий світ цього дня реагує на кожне слово, навіть випадкове. Будьте обережні! Все, що скажете, втілиться у життя. Все, що побажаєте вголос комусь або собі, здійсниться. Тому небезпечно брехати.

Чи знаєте ви, що:

У місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом родина Орликів вимушено покинула Україну. Саме тому понад тридцятирічне гетьманство Пилипа Орлика здебільшого пройшло в еміграції. Але було у цьому і доля провидіння. Його син Григор Орлик став визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV. Він отримав графський титул і велику кількість європейський нагород. У 1747 році Г.Орлик одружився з Луїзою-Олені де Брюн де Дентельвіль і став володарем значної кількості земель у Франції. Під Парижем він мав замок. А у середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику побудували міжнародний аеропорт, який так і назвали «Орлі».

Аліна Астахова, «Рідна країна»