chrome firefox opera safari iexplorer

МНС запевняє, що Україні не загрожує японська радіація

12 березня 2011 о 17:07

Радіаційної загрози для населення та територій України у зв'язку з аварією на японській атомній станції «Фукусіма-1» немає.

Про це заявив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша, повідомляє прес-служба МНС.

Як відомо, у суботу на АЕС «Фукусіма-1» у Японії стався вибух.

За словами Холоши, Україна надто віддалена від Японії, щоб говорити про можливість транскордонного перенесення радіаційних викидів. Натомість, така загроза існує для держав-сусідів постраждалої від стихійного лиха країни.

Хто опиниться в зоні ураження – залежить від напрямку та сили вітру, зазначається у повідомленні.

У міністерстві стверджують, що здійснюється постійний моніторинг радіаційної ситуації в Україні. Нині радіаційна обстановка стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні ґрунту та вміст радіонуклідів у воді не перевищують нормативних значень.

Водночас представник японського уряду Юкіо Едано, заявив, що металевий контейнер, який захищає ядерний реактор, у результаті вибуху не постраждав. Він підкреслив, що рівень радіації в зоні АЕС не підвищується, повідомляє ВВС.

МЗС запропонувало допомогу в евакуації українців з Японії

Крім того, речник Міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров повідомив, що МЗС України звернулося до зовнішньополітичного відомства Японії з пропозицією надати допомогу українських фахівців з питань атомної енергетики в найкоротші терміни.
Він також зазначив, що всього на консульському обліку в посольстві України в Японії перебуває 511 громадян України.

МЗС готове у разі необхідності надати максимальне сприяння українським громадянам для їх безпечного повернення з Японії до України.

У зв'язку з надзвичайними подіями посольство України в Японії надає консультації та приймає повідомлення щодо можливих постраждалих за номерами «гарячих» ліній:

Стаціонарні телефони: +81-3-5474—9773, +81-3-5474—9770, факс: +81-3-5474—9772

Мобільні телефони: +81-90-1775—4206, +81-80-3171—6130, +81-90-1777—5941.

Вибух на японській АЕС порівнюють з Чорнобильскою трагедією

Російський телеканал RussiaToday припустив, що в разі аварії на АЕС «Фукусіма-1» наслідки можуть бути набагато гірше і масштабніше, ніж у Чорнобилі. Так як реактори в Японії набагато могутніше тих, які були використовувалися 25 років тому.

У пріфектурах Ніїгата, Нагаока і Агаматі відкриті пункти радіаційного контролю, які не зафіксували перевищення норми.

Водночас, у спеціальної моніторинговій групі, створеній при МНС України для відстеження ситуації в Японії повідомили, що ситуація на АЕС розвивається за найгіршим сценарієм, однак масштаб катастрофи навряд чи перевищить 5% від Чернобильской.

Джерело: "1+1"
Розділи: Довкілля Здорова

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути