chrome firefox opera safari iexplorer

У Буковинських лісах можуть зникнути зубри

16 березня 2011 о 10:13

У лісах Чернівецької області можуть зникнути зубри. Нині їх залишилося 33. Це критичне число, яке ставить під загрозу існування популяції цих тварин. Ще 15 років тому було до 200 зубрів.

Про це повідомили у Чернівецькому обласному управлінні лісового і мисливського господарства.

«З 1 до 4 березня проведено облік зубра європейського на території Сторожинецького та Вижницького районів, – розповів завсектором мисливства обласного управління лісового і мисливського господарства Василь Гав’юк. – Працювали ретельно, щоб уникнути подвійного обліку. Було виявлено 33 особини зубра європейського. У 2010 році проводилась аналогічна таксація, за результатами якої встановлено лише 28 особин зубрів. Це та кількість, яка мешкає у нас постійно. Популяція зубра у Чернівецькій області є критично малою, зубри перебувають на межі зникнення».

Ще років 15 тому у краї налічувалося до 200 зубрів. З того часу практично не вкладалося коштів у розвиток популяції – без притоку нової крові стадо вироджувалося.

Відомі і факти браконьєрства. Як повідомлялося, 12 квітня торік поблизу села Долишній Шепіт Вижницького району браконьєри вбили самку зубра. Шкуру загиблої тварини знайшов єгер Берегометського державного лісомисливського господарства.

Також торік, напередодні Різдва, четверо зловмисників вбили зубра поблизу села Банилів-Підгірний, що у Сторожинецькому районі.

Джерело: ZIK
Розділи: Довкілля Здорова

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути