chrome firefox opera safari iexplorer

У теленовинах проблеми суспільства – на периферії

04 березня 2011 о 14:37

Частка присутності представників влади в ефірі провідних українських телеканалів у лютому складала 84%.

Такі результати моніторингу новин провідних телеканалів за грудень 2010 року та лютий 2011 року оприлюднили Академія української преси та Інститут соціології Національної академії наук України.

«У лютому збільшується перевага представників влади і правлячої коаліції: 84% синхрону мали представники влади, 14% — опозиції та 2% — інші політики. Тільки представники влади говорять у новинах УТ-1. Частка прямої мови представників опозиції найбільша на “Новому каналі” (33%) і ТРК “Україна” (32%)», — заявила завідувач відділу масової комунікації Інституту соціології НАН України професор Наталя Костенко.

Щодо диференціації преференцій телеканалів автори дослідження зазначають, що “Інтер” спеціалізується на міжнародних новинах; СТБ — на політичних, транслюючи найбільше повідомлень з двома точками зору; на “1+1” найбільше повідомлень у конфліктному і негативному контекстах.

Перший національний позиціонується як канал офіційних новин; “Новий канал” та ICTV намагаються у новинах уникати політичної однобічності; ТРК “Україна” віддає перевагу думкам громадян перед думками офіційних осіб.

«Канали практикують селективний підхід до гострих, соціально значущих подій тижня. Проблеми прав і свобод, громадянського суспільства – на периферії уваги. Порівняно з минулим роком зросла частка нейтральних оцінок політичних інститутів. Увага до президента найнижча за останні шість років, за увагою до інститутів лідирують силові відомства», — додала Костенко.

Дослідження проводилося методом конвент-аналізу. Вибірка складається з вечірніх випусків новин семи українських телеканалів, моніторинг яких проводився упродовж одного тижня у грудні 2010 року та у лютому 2011 року.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути