chrome firefox opera safari iexplorer

Абстракціоніст Анатолій Криволап став найдорожчим художником України

18 травня 2011 о 10:15

В Україні відтепер новий найдорожчий художник. Картину Анатолія Криволапа “Степ” продали за 98 з половиною тисяч доларів на торгах у Нью-Йорку.

Криволап працює в манері абстракціонізму, намагаючись передати світовідчуття переважно через колір. Його ще називають фундатором нового українського пейзажу. До великих цін Криволапові не звикати – у лютому цього року його “Місяць над рікою” продали за 48 тисяч доларів.

Попередній рекорд цін на український живопис належав Олександрові Ройтбруду. За його картину “Прощавай, Караваджо” віддали 97 тисяч.

Найдорожчою картиною у світі наразі є полотно Пабло Пікассо “Оголена на тлі бюста і зеленого листя”. У травні цього року її продали за 106 із половиною мільйонів доларів.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути