chrome firefox opera safari iexplorer

Донеччина просуватиме сільський туризм

06 червня 2011 о 15:13

Днями на Донеччині презентували один із трьох туристичних маршрутів по українських селах, що відкриється до Євро-2012. Він пролягатиме по території Шилівської сільради та ілюструватиме історію Дикого Поля, повідомляє «Радіо Свобода».

Мальовнича Донецька глибинка так само приваблива для туристів, як і куточки Гуцульщини чи Поділля, вважають експерти. На Сході України, на відміну від західних областей, модний нині вид «зеленого», або ж екологічного, туризму тільки починають розвивати. На Донеччині перший туристичний маршрут по старих українських селах планують відкрити у Добропільському районі. Його назвуть «Від Дикого поля – до Доброго поля».

«Нам є що показати. Звичайно, ще немає інфраструктури, яка потрібна. Немає ще якогось європейського комфорту. Я хочу сказати, що саме з території Шилівської сільради ми розпочали, бо це наймальовничіше місце нашого Доброго Поля. Тут зібрана вся історія нашого українського народу», – розповідає заступниця голови Добропільської адміністрації Тамара Бєлянкіна.

Лелеки, музеї народного побуту і степові кургани

Починається майбутній маршрут із гніздівля лелек. Мешканець села Шилівки Володимир Онипко розводить лелек багато років. Його дім завжди відкритий для гостей. За весь час із гнізда вилетіло більше сотні лелек, розповідає Володимир Онипко.

«111 лелек вилетіло в минулому році. І вже виглядають маленькі голови. І розселяються вони по річці Бик, в Кріворіжжі, в Лимані, і в Голівому», – говорить господар.

Після лелечиного гнізда туристам пропонують відвідати народні музеї села Кам’янка, створені тамтешніми мешканцями. Зокрема, в Кам’янці зберігається колекція глиняних глечиків і ляльок-мотанок. Також добропільці планують звести імпровізовану козацьку вежу, з якої можна буде милуватись степом і курганами місць, які колись були Диким полем. Після перегляду усіх пам’яток можна спочити біля річки.

Добропільська прогулянка розрахована на один день, адже поки що в сільський місцевості туристам ніде зупинитись.

Селяни не використовують весь потенціал бізнесу

Подібних мальовничих місць на Донеччині безліч і вони дуже привабливі для городян, говорить голова «Спілки сприяння і розвитку сільського зеленого туризму в Україні» Володимир Васильєв. Втім, поки що селяни не до кінця усвідомлюють потенціал для розвитку такого бізнесу.

«Ваше населення сьогодні менше володіє інформацією про свої можливості. Щоб можна було заробляти гроші, не чекати державного бюджету, а чекати туриста, який прийде з грошима і мені за те, що в підзорну трубу на лелек дивився, заплатить. І купить у мене кольорову фотографію. А ще я йому склянку молочка парного, ще меду і десяток яєць. Так у туриста гаманець порожній буде», – каже Володимир Васильєв.

За підрахунками експерта, у середньому один турист допоможе створити приблизно десять нових робочих місць.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути