chrome firefox opera safari iexplorer

До журналістів тепер можна позиватися на мільйони

28 липня 2011 о 16:22

Президент Віктор Янукович підписав закон «Про судовий збір», який може сильно вдарити по журналістах.

Про це йдеться в повідомленні Інституту медіа права.

В інституті зазначають, що серед іншого закон скасував норму законодавства, яку було введено після парламентських слухань щодо стану свободу слова 2003 року.

Саме тоді змінами до декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» було встановлено пропорційний до ціни позову розмір мита за позовами про відшкодування моральної шкоди, а саме 10% до найбільших позовів.

Така система забезпечувала сплату позивачем мита в розмірі 100 тис. грн при поданні позову проти журналіста чи ЗМІ з вимогою відшкодувати мільйон гривень. Такі зміни зупинили хвилю позовів про відшкодування моральної шкоди, які часто призводили до закриття газет та інших ЗМІ.

Ухвалений Закон «Про судовий збір» встановлює, що для позовів про відшкодування моральної шкоди розмір збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати.

Це означає, що сплативши у листопаді 2011 році 2955 грн. збору особа може висувати мільйонні позови проти ЗМІ та журналістів, що опублікували незручну для позивача статтю.

Інститут медіа права ще на етапі підготовки до другого читання  підготував і вніс через н. д. Андрія Шевченка пропозиції, відповідно до яких пропонувалося встановити, що з позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову понад 300 розмірів мінімальної заробітної плати (тобто більше 85 тис. грн.) слід було б сплатити збір у розмірі 10% ціни позову.

Такі пропозиції були відхилені в комітеті, так само була проігнорованазаява громадських організацій щодо цього закону.

Закон набуде чинності з 1 листопада 2011 року.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути