chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відкрилася козацька виставка рукописних шрифтів

21 липня 2011 о 18:13

21 липня у Львівському художньо-меморіальному музеї Олени Кульчицької відбулося відкриття виставки рукописних шрифтів та графіки на козацьку тематику. Експозиція епічна та характерна, як кобзарські думи про наших лицарів духу.

Назва виставки – «Козацькі пісні. Графічні та скорописні аркуші». Автор –молодий львівський графік Галина Суха, випускниця Української академії друкарства.

Цей проект – художній дебют Галини. І вона доклала зусиль, аби експозиція не залишила глядача байдужим. Опанувавши мистецтво рукописних шрифтів, дівчина навчилася вкладати у букви не тільки їх змістове навантаження, але і настрій, емоцію.

Як каже сама художниця, рукописний текст живий, від нього не відгонить мертвятиною, як від стандартного машинопису. І справді, композиційне розташування тексту на аркуші, естетичні букви, різні і композиційно цілісні водночас, ніби дихають. Вони доповнюють графічні живописні алюзії на козацькі пісні.

Загалом, букви своєю кучерявістю нагадують козацькі вуса. Водночас виставка ностальгічна, вона відправляє нас до того минулого, що було колись, а зараз залишилося у піснях і текстах.

На виставці, окрім пісенної частини, демонструється також іще один не менш цікавий проект – «Конституція Пилипа Орлика». Текст історично знакового документу теж інтерпретовано авторкою за допомогою мистецтва одухотворювати букви – творити рукописні шрифти.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути