chrome firefox opera safari iexplorer

До кінця року підпишуть нові угоди про базування ЧФ в Україні

08 серпня 2011 о 12:54

Україна і Росія готуються до кінця року підписати низку угод, пов'язаних з базуванням Чорноморського флоту РФ в Криму, повідомив посол з особливих доручень МЗС Росії Олександр Бавикін.

«У поточному році вже повністю узгоджені і готуються до підписання угода між урядом Російської Федерації і кабінетом міністрів України про узгодження пересувань, пов'язаних з діяльністю військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, поза місцями їх дислокації, а також угода між урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків в населених пунктах, в яких дислокуються об'єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України», — повідомляє Бавикін.

Він відзначив, що у переговорах є також зрушення у питанні інвентаризації нерухомості. Експерти домовилися про порядок її проведення і формат складання необхідної документації. Досягнуто також принципове розуміння про те, яким чином слід налагодити загальну систему забезпечення безпеки мореплавання на Азовському і Чорному морях.

Водночас, Бавикін зазначив, що ще передбачається укласти цілий ряд додаткових договорів з флотської тематики, присвячених різним аспектам, пов'язаним з діяльністю флоту. Серед них угода про пільговий митний режим для вантажів, що поступають на Україну для забезпечення флоту; про порядок узгодження питань перетину державного кордону України кораблями і судами, літальними апаратами російського Чорноморського флоту; про організацію гарнізонної служби російських військових формувань.

Планується також завершити узгодження проекту угоди з питань юрисдикції і надання правової допомоги у кримінальних справах у зв'язку з перебуванням російських військових формувань в Україні.

«Розглядається і український проект угоди про дії сторін в кризових ситуаціях, в яких можуть бути задіяні підрозділи Чорноморського флоту Російської Федерації, що базуються на території України», — додав Бавикін.

Нагадаємо, Фонд державного майна має намір наприкінці липня-серпні 2011 року почати інвентаризацію нерухомості і земель, які перебувають у користуванні Чорноморського флоту Росії в Україні.

Як повідомлялось, у травні Україна і Росія почали консультації про перегляд переліку об'єктів, орендованих Чорноморським флотом. Москва може відмовитися від використання низки великих земельних ділянок у центрі Севастополя, якщо будуть знайдені інвестори для їх комерційної забудови.

За оцінкою української влади, сумарна вартість інвестпроектів перевищить 1,7 мільярда дол

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути