chrome firefox opera safari iexplorer

Промо-ролики до Євро: Пінчук, конфлікт Києва з ЮНЕСКО та радянський спадок. ВІДЕО

30 серпня 2011 о 16:20

Телеканал Euronews розповів своїм глядачам про столицю України – Київ. Місто готується через 10 місяців приймати чемпіонат Європи з футболу, повідомляє Інформаційний центр «Україна-2012».

Сюжет «Київ: із минулого в майбутнє» вийшов у рамках промоційної кампанії, що стартувала в ефірі європейського телеканалу наприкінці серпня. У рамках промо мешканці Європи побачать 7 сюжетів про Україну, які загалом з’являться на екрані 70 разів.

У відеоролику журналістка Euronews Моніка Пінна розповідає про Київ, що стоїть на межі глобальних перетворень, найперші з яких стосуються культурного життя столиці. «PinchukArtCentre – результат суміші бізнес-інтересів, політики та культури. Сучасний центр мистецтва фінансує мільярдер Віктор Пінчук. Він представляє когорту заможних українців, котрі витрачають власні кошти на фінансування мистецтва й соціальних проектів. Вхід до експозиції безкоштовний», – йдеться у сюжеті.

Нагадаємо, наприкінці серпня стартувала основна промокомпанія України до Євро-2012. Вона розпочалася з трансляції сюжету про підготовку України до Євро-2012, що вийшов у ефірі телеканалу Euronews. Про це Інформаційному центру «Україна-2012» повідомив керівник ДП «Україна-Всесвіт» Нацагентства Євро (Укрєвроінфрапроект) Роман Кожара.

За його словами відеоролик про Євро – перший із 7 сюжетів серії «Ukrainian Life», які були підготовлені для трансляції на Euronews та інших авторитетних світових телересурсах. «Хоча сюжети «Ukrainian Life» – елемент промокампанії до Євро, їхня трансляція приурочена до 20-ї річниці Незалежності України. Ролики розповідають про українську культуру, історію та спадщину, Євро-2012, бізнес та стиль життя українців», – наголосив керівник «Україна-Всесвіт».

Кожен із сюжетів триває 4 хвилини. Усі відеоролики перекладені 11 іноземними мовами для транслювання на різних версіях Euronews.

Текстова версія промо-ролика (ua.euronews.net)

«Цього року Україна святкує двадцятиріччя незалежності. Ми приїхали до її столиці Києва, аби побачити, як змінилося та розвивається місто на межі Сходу та Заходу.

Нині Київ – на хвилі перетворень. Через двадцять років після проголошення незалежності в столиці України змішалося старе і нове. Будинки в центрі нагадують про радянське минуле. Новобудови туляться до історичних споруд. Через таке невдале сусідство ЮНЕСКО може прибрати українські історичні пам‘ятки зі списку Світньої спадщини. Часто гонитва за прибутками та корумпованість влади не залишає пам‘яткам архітектури шансів на виживання.

Із завершенням комуністичної ери, в Україні з‘явилось поняття елітного будівництва та житла, розповідає архітектор Георгій Духовичний:

“Ще наприкінці 80тих років – у всіх цих будівлях були комунальні квартири. Пізніше, коли люди отримали можливість викуповувати житло – комунальні помешкання зникли. Тут утворилися великі апартаменти, що часом об‘єднують кілька квартир.”

Ось так історичний центр Києва став найбільш фешенебельним у столиці. Дорогі бутіки та мережі магазинів відомих брендів зосереджені тут.

Ігор Бураковський, директор Українського інституту економічних досліджень та політичних консультацій каже, що у Києві можна відстежити історію економічного розвитку регіону.

“Перший споживчий кредит в Україні видали саме в Києві. Тут було досить легко отримати кошти та інвестувати їх, наприклад, у будівництво. Це було певним поштовхом для розвитку економіки в регіоні.”

Зміни у культурі також помітні. PinchukArtCentre -результат суміші бізнес-інтересів, політики та культури. Сучасний центр мистецтва фінансує мільярдер Віктор Пінчук. Він представляє когорту українських оліграхів, що витрачають власні кошти на фінансування мистецтва та соціальних проектів. Вхід до експозиції безкоштовний.

Денис Казван, представник PinchukArtCentre вважає, що українське суспільство сильно змінилось протягом останніх двадцяти років:

“Ми не тільки сподіваємось на зміни, вони вже відбуваються, кожного дня у нашому житті.Якщо хочете побачити, якою буде ця країна в майбутньому, через 20 років – подивіться на молодь, якій нині 20. Це нове покоління українців. Вони вільні від радянських стереотипів, вони зовсім інші.”

Дійсно, у Києві зміни йдуть наповну. Тут є численні парки, галереї – це сучасне обличчя країни, що переживе ще багато змін.

Водночас, Київ – найдорожче місто в Україні. Протягом останніх кількох років ціни тут постійно і суттєво зростають, особливо на продовольчі товари. У інших містах стандарти життя, нижчі ніж у столиці.

“На жаль українське економічне зростання досі тримається на спадщині з радянських часів.

Вплив радянської історії відчувається в житті українського суспільства загалом”, – каже економіст Ігор Бураковський

Життя у Києві свідчить: минуле тягне Україну назад, але культурний голод та прагнення розвиватись веде у майбутнє. В центрі якого – побудова нового суспільства для нових поколінь».

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути