chrome firefox opera safari iexplorer

Світовий конгрес українців збереться в Могилянці

18 серпня 2011 о 10:50

У Києві 21-23 серпня відбудеться річне зібрання Всесвітнього конгресу українців (ВКУ). Місцем проведення зборів СКУ обрав Національний університет «Києво-Могилянська академія» з метою висловити свою солідарність із ВНЗ у боротьбі зі згортанням демократичних основ у освіті, щоб запобігти «радянізації цієї вищої школи в Україні».

Передбачається, що в теперішньому зібранні візьмуть участь близько 130 делегатів і гостей з 26 країн світу. Під час триденної зустрічі представники світового українства прозвітують про виконану протягом минулого року роботи та окреслять плани роботи на наступний рік.

У ході зборів розглянуть ряд статутних питань і представлені звіти членів Екзекутивного комітету, голів рад і комісій ВКУ, представників українських крайових центральних представництв та крайових організацій ВКУ.

ВКУ також виокремив кілька важливих для української спільноти тем, які буде обговорено під час трьох круглих столів: 22 серпня — «Проблеми дотримання та захисту людських прав і свобод українців» та «Шляхи зміцнення співробітництва та координація діяльності складових організацій ВКУ», 23 серпня — «Державна програма співпраці з українцями за кордоном на період до 2015 року та можливості отримання фінансової допомоги від неурядових організацій».

В межах зборів 20 серпня відбудеться конференція Комісії людських і громадянських прав ВКУ, а 21 серпня — Української всесвітньої кооперативної ради ВКУ.

З 22 до 30 серпня в Київському міському будинку вчителя відбудеться Форум української молоді діаспори «Київ — 2011», співорганізатор якого — молодіжна комісія ВКУ — Конференція українських молодіжних організацій.

Як повідомлено, раніше Світовий конгрес українців планував організувати збори в палаці «Україна», проте влада саме в цей час вирішила затіяти там ремонт.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути