chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні подорожчає молоко та молочна продукція

21 серпня 2011 о 09:47

Українцям обіцяли вдосталь харчів і за доступними цінами. Глава уряду Микола Азаров ще недавно заявляв, що на сьогодні економічних підстав для зростання цін на хліб, цукор, м’ясо та молоко немає.

Проте уже зараз молочна продукція додала в ціні. Зокрема, вітчизняні сировари підвищили ціни на тверді сири на 15-20%. Виробники змушені піднімати закупівельні ціни через недостачу сировини, інакше, кажуть, працюватимуть в збиток.

“Реально є дефіцит сировини, кожного року поголів’я зменшується на 5-6%. Галузь не може задовольнити потреби споживача. Відповідно, в пошуках сировини доводиться піднімати ціну для того, щоб від тебе не пішов постачальник сировини”, — каже голова Ради директорів АТ “Молочний Альянс” Сергій Вовченко.

Молочники, у свою чергу, нарікають на відсутність адекватної допомоги з боку держави. Фермери запевняють, що разом із представниками влади спільними зусиллями розробили національний проект розвитку молочного скотарства до 2015 року.

Втім, проект так і залишився «ідеєю на папері» і не був підкріплений фінансово. А оскільки реальної фінансової підтримки від держави немає, викручуватися, кажуть, доводиться власними зусиллями.

“Якщо взяти, наприклад, постанову 181 від 1 березня, яку видав уряд про затвердження виплат державної підтримки галузі тваринництва у 2011 році, згідної якої ми повинні отримувати за кожен літр молока 35 коп., населення — 30. Ми на сьогоднішній день реалізувавши 4 тисячі тонн молока, не отримали жодної копійки”, — сказав голова правління ТДВ «Терезине» Іван Кудлай.

Втім, зависокі цінові пропозиції на молокопродукцію з боку виробників врівноважать самі споживачі — за рахунок попиту. Знизяться обсяги реалізації, молочникам доведеться йти на поступки покупцям.

“В минулому році за півтора місяці ціну підняли на 65% на молочну сировину, відповідно піднімалися ціни на молочні продукти. І згадайте жовтень місяць, коли було призупинено споживання, фактично українець проголосував проти тих цін, які були. Тому переробники були змушені знижувати ціни. Я думаю, що цих помилок уже не буде в цьому році. Будуть дуже чутливо до цього відноситись і підвищення цін буде повільним”, — вважає голова Ради директорів Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський.

Тим часом виробники уже продумали методи реагування на можливі коливання попиту. По-перше, це експорт, який набагато вигідніший, ніж поставки на внутрішній ринок. По-друге, переорієнтація на більш рентабельні товари — кисломолочну продукцію, сири, які є дешевшими у виробництві.

Нагадаємо, за даними Держкомстату, у липні ціни виробників на молочну продукцію зросли на понад 2%. Зокрема, молоко подорожчало до 5 тис. 135 грн. за тонну, кефір до 5 тис. 675 грн., сметана до 14 140 грн. за тонну. Водночас вартість вершкового масла у липні зменшилася на 4% — до 42 тис. грн. за тонну. Несуттєво — на 1% — подешевшали тверді сири — до 38 тис. грн. за тонну.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути