chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти проти ветування «зеленого тарифу» на електрику з біогазу

15 листопада 2011 о 07:42

Представники 14-ти громадських організацій та наукових центрів наголошують на необхідності ухвалення змін до Закону України «Про електроенергетику», що стосуються впровадження «зеленого тарифу» на електроенергію, вироблену з біогазу.

Таке звернення до Президента України громадськість надіслала після того, як 27 жовтня Віктор Янукович ветував прийняття поправок до цього закону.

«На наше переконання та згідно з висновками провідних фахівців у цій сфері, Закон України від 6 жовтня 2011 року № 3692-VI «Про внесення змін до статті 17-1 Закону України «Про електроенергетику» щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу» повністю відповідає інтересам України, світовим тенденціям розвитку енергетики, виконанню умов Кіотського протоколу, сприяє залученню значних іноземних інвестицій, створенню робочих місць та є одним з елементів адаптації законодавства України до норм Європейського союзу», — зокрема, йдеться у зверненні.

Лист підписали представники Національного екологічного центру України (НЕЦУ), Асоціації «Європейсько-українського енергетичного агентства», Комітету енергетичної незалежності України, науково-технічних центрів «Псіхея» та «Біомаса» та ще десяти громадських та дослідницьких організацій.

Галузеві експерти наголошують, що пункти 1, 2 та 4 пропозицій Президента не відповідають світовим напрямам розвитку відновлюваних джерел енергії, чинним державним програмам та дорученням Президента.

«Встановлення «зеленого тарифу» на електроенергію, вироблену з біогазу, не тільки надасть поштовх для розвитку цілої галузі в сфері відновлювальної енергетики та посприяє надходженню інвестицій в регіони України, але й частково вирішить проблему побутових відходів та зменшить використання традиційних паливно-енергетичних ресурсів, зокрема природного газу», – вважає координатор енергетичної програми НЕЦУ Артур Денисенко.

Окрім того, фахівці зазначають, що Інститут відновлюваної енергетики Національної академії наук України не надавав розрахунків, на які Президент України посилається в пункті 1 пропозицій, а обґрунтування, наведене в пункті 4, не відповідає дійсності та потребує уточнень.

Повний текст відкритого звернення експертів до Президента України можна знайти тут.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути