chrome firefox opera safari iexplorer

Мистецьке еко-поселення «Острів Обирок» відсвяткувало 4-й день народження

29 листопада 2011 о 16:35

З 25 по 27 листопада, за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, відбулася «Третя Міжнародна Асамблея «З Табуретом» в екологічному поселенні «Острів Обирок», присвячена четвертій річниці хутора нового зразка.

Про це «Рідній країні» повідомили організатори фестивалю.

Засновники острова свободи Обирок промандрували через усю Євразію і обидві Америки, щоб побудувати ідеальну країну у себе вдома. Вони підняли з руїн три хутори під Батурином і вже четвертий рік поспіль організовують фестиваль, на який з’їжджаються творчі люди з усього світу.

На фестиваль у поселення «острів Обирок» завітав видатний режисер Михайло Іллєнко, який презентував свій фільм «Той що пройшов крізь вогонь» в чудернацькому старинному кінотеатрі «Кіносарай», який перебудували зі старої кошари.

«Я ніколи не був на фестивалі, де немає євроремонту. – посміхаючись коментує Михайло Іллєнко. — Атмосфера фестивалю мене дуже надихнула. На фестиваль в Обирку я привіз дуже дорогий для мене кадр з фільму «Той що пройшов крізь вогонь».

Також, до острову свободи приїхала режисер Мирослава Хорошун, яка представила свій фільм «Фактор Фелліні», що отримав спеціальну відзнаку на 41 міжнародному кінофестивалі «Молодість».

Музичні колективи «Звучі Дочі», «Фолькнери», Дядя Ваня піднімали український пісенний дух в старинному клубі, якому більше ніж 30 років. Українська піч, на якій готували глінтвейн, та запальні ритми від «Trend Shaman dj Kodzu» зігріли всіх гостей і надихнули танцювати аж до самого ранку!

Український митець Валентин Богданов провів справжній шаманський майстер-клас «Барабанне коло». Учасники викликали добрих духів, щоб ті посприяли проведенню вже п’ятого фестивалю в мистецькому поселенні «Острів Обирок»!

Префікс «мистецький» є історично значущим для Обирку, бо засновниками поселення є творчі люди, які протягом багатьох років мандрували по всьому світі, показуючи вуличні вистави та встановлюючи українські табурети на берегах океанів. У 2007 році учасники проекту заснували поселення «острів Обирок» на території хуторів Прохори, Каціри та Королі, Бахмачського району, Чернігівської області.

«На сьогоднішній день на «острові Обирок» мешкає близько десятка молодих сімей з дітками. Вони підтримують та розповсюджують серед місцевого населення здоровий спосіб життя, – розповідає засновник поселення Леонід Кантер, — Харчуються екологічно чистими продуктами, що виростили на своїх городах. Готують традиційні українські страви. Організували дитячу школу-садочок. Вивчають та розвивають місцеву культуру, традиції, пісні.»

Слава поселення «острів Обирок» вже сягнула закордоння України. До поселення постійно приїздять гості з усіх кінців світу. Вони живо цікавляться Україною та її народом.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути