chrome firefox opera safari iexplorer

БТІ реєструватиме нерухомість ще до 2013 року

26 грудня 2011 о 16:39

Президент України підписав закон, що подовжує повноваження бюро технічної інвентаризації (БТІ): державну реєстрацію прав на об'єкти нерухомого майна продовжено до 1 січня 2013 року.

Відповідне повідомлення оприлюднено на веб-сайті Верховної Ради 26 грудня.

Як повідомлялося, за закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державній реєстрації» з деякими змінами 9 грудня проголосували 266 депутатів.

Раніше передбачалося, що з 1 січня 2012 року функція реєстрації прав на нерухомість мала повністю перейти до Державної реєстраційної служби (Укрдержреєстр) України. Проте депутати залишили без змін терміни держреєстрації земельних ділянок із видачею держактів на землю (до 1 січня 2013 року), які у проекті закону пропонувалося продовжити на рік. Крім того, депутати доручили парламентському комітету з питань економічної політики створити робочу групу з оброблення законодавчих пропозицій із питань інвентаризації об'єктів нерухомості, ухваливши 262 голосами постанову №9546 від 7 грудня 2011 року.

Результати роботи робочої групи має бути представлено на розгляд парламенту до 30 березня 2012 року.

Ініціатором ухвалення закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державній реєстрації» та вищезгаданої постанови є народний депутат Сергій Осика (позафракційний).

Закон передбачає, що держреєстрацію права власності на землю до 1 січня 2013 року проводитимуть територіальні органи земельних ресурсів.

Водночас держреєстрація правочинів, іпотек, відомостей про обтяження до 1 січня 2013 року залишається за нотаріусами, реєстраторами юридичної особи сфери Міністерства юстиції.

Відповідно до закону, Кабінет міністрів має до 1 січня 2013 року забезпечити створення нормативно-матеріально-технічної бази для ведення Держреєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Державного земельного кадастру.

Згідно із законом вносяться зміни до закону про забезпечення прав на нерухоме майно та їх обтяження під час державної реєстрації та закону про Державний земельний кадастр.

Наприкінці листопада голова Укрдержреєстра Леонід Єфименко, повідомляв, що БТІ з 1 січня 2012 року здійснювати лише техінвентарізацію об'єктів нерухомості, тоді як функція держреєстрації перейде до його відомства.

Крім того, він запевняв, що всі заплановані заходи для роботи Укрдержреєстру буде виконано в повному обсязі до 31 грудня 2011 року.

Кабмін згідно з постановою №1141 від 26 жовтня 2011 року затвердив порядок ведення Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно, який мав набути чинності з 1 січня 2012 року.

Органами держреєстрації виступають Укрдержреєстр та структурні підрозділи територіальних органів Мін'юсту.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути