chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах презентували документальний фільм про храмобудівництво

21 грудня 2011 о 12:27

Презентацію документального фільму «Храми його життя» у Черкаському обласному драматичному театрі імені Тараса Шевченка глядачі супроводжували оплесками. Адже двосерійна картина розповідає про зведення храмів на Черкащині і головного будівничого — митрополита Черкаського і Канівського Софронія.

Автором фільму є голова творчого об’єднання «Піраміда», екс–керівник Черкаської облдержтелекомпанії «Рось» Михайло Калініченко, а режисером — Анатолій Бойчук.

«Зняти такий документальний кінофільм мене спонукало відчуття, що у теперішньої влади немає пожертви на благо України, а такі люди, як владика Софроній, — яскравий приклад цієї пожертви. Тому митрополит Черкаський і Канівський став головним героєм», — зазначає в коментарі «Україні молодій» автор Михайло Калініченко.

Фільм розповідає про Свято–Михайлівський собор у Черкасах, який є найбільшим в Україні і який збудований за проектом владики. У картині йдеться й про інші черкаські храми, що були знищені чи закриті радянською владою і які взявся відбудовувати митрополит Черкаський і Канівський. За минулі 20 років, відколи він на Черкащині, в області збудовано, відреставровано та ремонтується 200 храмів. Нині владика Софроній будує у Черкасах 136–метрову дзвіницю, з висоти якої буде видно далеко за околиці обласного центру.

До речі, владика ініціював дослідження архівних документів про червоний терор проти 800 священнослужителів у центрі України, за результатами якого потім було видано книгу. І це теж — яскраве свідчення життєвої позиції цієї людини.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути