chrome firefox opera safari iexplorer

У Сумах триває всеукраїнський театральний фестиваль

06 грудня 2011 о 11:37

«Вишукане дійство в семи подіях для справжніх театралів», — так коротко сформульовано зміст фестивалю на його програмці. Сім подій — це сім вистав семи театрів. До речі, зауважмо, вийшли три сімки, — кажуть, добра прикмета. У будь–якому разі подія відкриття другого сезону фестивалю «Золота валіза» була приємною. Бо ж він почав роботу в оновленому приміщенні Сумського театру для дітей та юнацтва. Й організатори вважають, що довгоочікуваним ремонтом театр завдячує не в останню чергу саме фестивалю. Це — один із сюрпризів, що містила в собі «Золота валіза».

Чому фестиваль отримав таку назву? «Коли ми задумали його, — говорить координатор фесту Ігор Касьяненко, — ми й самі не уявляли, що з того вийде. Було багато очікувань. А от що станеться, коли ми «відкриємо валізу»... Десь так і народилася назва. Принаймні нам хотілося, щоб у ній містилися золоті мрії та шляхи їх вирішення. І, бачете, мрії почали збуватися...»

Хоча фестиваль — ще у вiцi немовляти, але організатори вже вибирають, кого запросити. Кілька заявок поки відкладено, бо передусім хочеться запропонувати глядачам вистави, які не просто по–сучасному розважають, а відповідають призначенню Театру як мистецтва.

На нинішньому відкритті фестивалю Юрій Чмирь пообіцяв зробити Суми театральною Меккою. Це ще одне бажання, яке може полежати у «Золотій валізі». Хоча театральним місто було давно. Адже саме тут кілька років підряд проводився всеукраїнський фестиваль театрів для дітей та молоді. Вперше, пригадує головний режисер Сумського театру Анатолій Мартюшов, фестиваль до Сум потрапив випадково, а потім самі театри висловилися за те, аби фестиваль відбувався у Сумах. Бо тут був особливий глядач! Що ж свого часу Театр для дітей та юнацтва справді цілеспрямовано займався підготовкою глядача — його супроводом від трьох до вісімнадцяти років. Зараз, вважає головний режисер, кілька поколінь втрачено. Можливо, «Золота валіза» допоможе відновити давню традицію?

На жаль, поки отримує задоволення тільки глядач. Колективи театрів не мають змоги бачити роботи одне одного, бо просто немає коштів на проживання в готелі. Організатори сподіваються на меценатів, які допоможуть у майбутньому вирішити цю проблему. Поки ж фінансово сприяють опіка голови облдержадміністрації та самі глядачі, які з задоволенням купують квитки. Адже цікаво побачити і київський театр «Срібний острів», і дніпропетровський «Верим», і харківський «На узбіччі»... Суми теж підготували новину — до двох відомих театрів додається новий місцевий «Free fly». Саме він обіцяє стати відкриттям фестивалю.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути