chrome firefox opera safari iexplorer

34 роки тому Олекса Гірник вчинив самоспалення на Шевченковій могилі

21 січня 2012 о 10:15

21 січня 1978 року до могили Тараса Шевченка в Каневі піднявся чоловік, який приїхав з Калуша Івано–Франківської області. Дочекавшись півночі, він розкидав на Чернечій горі листівки з написами від руки «Протест проти русифікації українського народу» і, обливши себе керосином, здійснив самоспалення.

Цим сміливцем став Олекса Гірник — багаторічний в’язень як польських, так і радянських концтаборів.

Загалом Олекса Гірник у боротьбі за незалежність провів у тюрмах одинадцять років. Три роки у польській тюрмі отримав за небажання мовчати, адже неодноразово, під час служби в польській армії, у вічі казав офіцерам, що «українці мають право на свою державу і мову». За патріотичну позицію згодом потрапив і в концтабори під Норильськом. «Панівна мова витискає п’ятно на поневоленій мові. Тільки незалежна держава є запорукою збереження нації та її мови. Ми навіч бачимо, як сильніша, пануюча нація, поглочує й нищить другі нації, а це робиться під гаслом братства комунізму–русофільства», — казав Гірник.

За проявлені громадянську мужність і самопожертву в ім’я незалежної України присвоєно Олексі Миколайовичу звання Герой України посмертно.

Попри це, Верховна Рада двічі не підтримала постанову про відзначення в 2012 році 100–річчя з дня народження Олекси Гірника на державному рівні. Натомість це зробила iванофранківська влада, яка оголосила 2012–й роком Олекси Гірника.

34–ту річницю смерті українського патріота й День Соборності 21 січня об 11–й годині на Чернечу гору в Канів приїдуть відзначити делегації з Прикарпаття й Києва, до яких долучаться місцеві осередки патріотичних організацій.

«На жаль, на 21–му році незалежності багато з того, за що боровся і помер Олекса Гірник, і досі залишається актуальним, — каже «Україні молодій» молодший син Євген Гірник. — Це й економічний суверенітет, і територіальний. З приходом до влади команди Януковича переживаємо нову хвилю русифікації. Російська мова наступає в системі освіти, якою керує одіозний Дмитро Табачник. Аналогічні проблеми бачимо в інформаційному просторі, де панує засилля мови сусідньої держави. Втім справа Олекси Гірника живе! Якщо в ті часи йшлося про зникнення української мови і нації взагалі, то нині, на щастя, є кому боронити і мову, і державу».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути